Projekt Advokacie na pomoc Ukrajině stále pokračuje

Jen pár hodin po začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu v únoru tohoto roku spustila Česká advokátní komora projekt ADVOKACIE NA POMOC UKRAJINĚ, jehož součástí byl (a stále je) i seznam advokátů, kteří by měli zájem PRO BONO pomáhat lidem, jež v důsledku válečného konfliktu odešli z vlasti a potřebovali pomoc. Doposud tento seznam – publikovaný na webových stránkách Komory – navštívilo téměř 50 tisíc uživatelů, a stal se tak letošní třetí nejnavštěvovanější stránkou webu ČAK (1. Vyhledávač advokátů, 2. Kontakty). To vypovídá mimo jiné o tom, jak byl (resp. stále je) tento projekt potřebný a velmi prospěšný.

 

Redakci Advokátního deníku přirozeně zajímalo, proč se advokáti do projektu ČAK zapojili i jaká byla forma jejich pomoci. Proto některé z nich oslovila a požádala o pár slov. A protože se jejich důvody často opakovaly, vybrali jsme pro publikaci v Advokátním deníku tři příspěvky.

 

Příběh první

Do seznamu PRO BONO pomoci jsem naši AK přihlásila hned poté, co Komora zveřejnila výzvu a informace k projektu Advokáti na pomoc Ukrajině.

Od začátku ukrajinské krize jsme přijali několik set e-mailů a telefonátů či zpráv Ukrajinců, cizinců žijících na Ukrajině i jejich příbuzných, kteří žádali právní nebo praktickou pomoc, a to jak ohledně ubytování, překročení hranic nebo možnosti stěhovat se do dalších zemí EU či návratu na Ukrajinu (příp. návštěvy země), tak například i ohledně financování studia na českých školách a jeho pokračování. Evidujeme poměrně velké množství případů, kdy vzdělávací instituce odmítá vrátit nebo odpustit školné či poplatek za ubytování ukrajinským studentům, kteří z důvodu válečného konfliktu nemají finanční prostředky, popř. nejsou schopni do zařízení z Ukrajiny ani přicestovat.

V jednom případě také tým naší advokátní kanceláře poskytl finanční prostředky na ubytování ukrajinského studenta, který se na území ČR nacházel bez prostředků, jindy jsme zprostředkovali ubytování ukrajinským občanům u kamarádů.

Zpočátku jsme vnímali, že se ukrajinští občané především potřebují zorientovat v tom, kam jít a kde požádat o pomoc. V současné době evidujeme především dotazy ohledně návratu, podnikání, hrazení léčebných výloh v případě osob bez dočasné ochrany…

Mrzí nás, že v poslední době podpora občanů Ukrajiny v ČR klesá a přáli bychom si, aby nejen kolegové z advokacie, ale například i poskytovatelé ubytování nebo jiných služeb nadále vytrvali v úsilí pomoci potřebným.

Ráda bych tímto poděkovala celému týmu AK SLUKA, zejména pak kolegyni, koncipientce Mgr. Františce Lhotákové, která se dlouhodobě zajímá o problematiku migrace a azylu a jež vytrvale – v režimu 24/7 – pomáhala s vyřizováním právních dotazů.

Mgr. Veronika Sluka, AK Sluka, Praha

 

Příběh druhý

Do PRO BONO právní pomoci uprchlíkům se naše kancelář zapojovala již od uprchlické krize v roce 2015, a tak byla současná pomoc pro ukrajinské uprchlíky dalším logickým krokem. Od letošního února jsme již vyřídili několik vyšších desítek případů – telefonátů a e-mailů s prosbou o pomoc. Dotazy obvykle, zejména na začátku ruské agrese, směřovaly k charakteru institutu dočasné ochrany a oprávněním, která z něj pro uprchlíky plynou. Patrně nejčastější byl dotaz na podmínky zaměstnání v ČR.

Přirozeně mezi všemi případy byly i takové, které se nás velmi dotkly – nejtěžší z nich se týkaly situací, kdy se někdo snažil na svízelné situaci uprchlíků parazitovat, ať již šlo o predátorské pracovní smlouvy, nebo předražené nájmy nevyhovujících prostor.

Vedle zmíněné pomoci naše advokátní kancelář přispívá také finančně na účet ukrajinské ambasády pro nákup zbraní pro ukrajinskou armádu.

Samozřejmě počítáme s tím, že PRO BONO právní pomoc ukrajinským uprchlíkům budeme poskytovat i nadále, dokud to bude třeba.

JUDr. Ing. Jakub Backa, AK Lechovský & Backa, Praha

 

Příběh třetí

Jednou z mých dosavadních nejdojemnějších bezplatných právních pomocí válečným uprchlíkům z Ukrajiny byla pomoc ukrajinské mamince, jejíž nezletilý syn byl v den příjezdu z Ukrajiny hospitalizován a operován ve frýdecko-místecké nemocnici.

Pamatuji si, že jsem přijal hovor a z telefonu na mě hovořila plynnou angličtinou Ukrajinka. Byla velmi zdvořilá: „Hallo, Tomas, please help me, I have found, You are lawyer, who helps Ukrainian refugees in cases of their health insurance. Can You also help me…?“ Když mi vylíčila svůj příběh, týkající se hospitalizace jejího malého syna, požádal jsem ji o fotografie cestovních pasů s vízy a dokladů o zdravotním pojištění, které dostala při přechodu našich hranic. Hned mi je poslala z mobilu přes e-mail. Obratem jsem je přeposlal do nemocnice. Do hodiny od okamžiku, kdy jsem o to nemocnici požádal, mi volala náměstkyně jejího ředitele, že maminka malého chlapce nebude za svůj téměř dvoutýdenní pobyt na nadstandardním pokoji, kde byla svému synovi po celou dobu jeho hospitalizace nablízku, platit nemocnici ani korunu. Původně to mělo být víc než čtyři tisíce.

Měl jsem z toho velkou radost. Stačil jen jeden telefonát a jeden e-mail a bylo po problému. Nemocnice se zachovala velmi lidsky a ohleduplně. Rodičům se za pobyt v nemocnicích s hospitalizovanými dětmi neúčtují platby jen do šesti let věku, ukrajinskému chlapci už ale bylo devět let. Nemocnici jsem poděkoval na Twitteru.

Váleční uprchlíci jsou lidé jako my. Proto mě mrzí, když vůči nim kdokoli vyvolává nenávistné nálady a postoje a poukazuje například na to, že mají mobily a auta. Vždyť to jsou Evropané, proč by je neměli mít?

Pomáhat Ukrajincům mne těší o to víc, že má prababička Raissa pocházela z Oděsy. Odvezl si ji s sebou odtamtud do Prahy můj pradědeček Václav, když se s legionáři po první světové válce vracel přes Oděsu do Československa.

JUDr. Tomáš Nahodil, advokát, Praha

 

Česká advokátní komora děkuje všem advokátům a advokátkám, kteří se do projektu ADVOKACIE NA POMOC UKRAJINĚ zapojili. V souladu se slovy nestora české advokacie a donátora kategorie PRO BONO soutěže Právník roku JUDr. Gerhardta Bubníka: „Je důležité, abychom my, kteří pomáháme, vydrželi a neztratili víru!“ přeje redakce Advokátního deníku všem pomáhajícím hodně sil a pevnou víru i do následujícího období, u něhož bohužel není možné odhadnout délku trvání…

 

Redakce AD
Foto: canva.com

Go to TOP