Výsledky krajských voleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů

Výsledky krajských voleb byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy 7. října 2020 je bude možné zpochybnit u krajských soudů. Stížnosti na výsledky senátních voleb bude řešit Nejvyšší správní soud. Desetidenní lhůta na to skončí v pátek 16. října.

Na soud by se mohl obrátit volič nebo kandidující seskupení, pokud bude mít za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. Pokud by soud některý z návrhů, třeba na zpochybnění voleb v kraji, uznal za oprávněný, ministr vnitra by do měsíce od doručení soudního rozhodnutí musel vypsat v regionu dodatečné volby.

Státní volební komise podle ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Petra Vokáče nezaznamenala žádná pochybení, kvůli nimž by bylo možné volby napadnout. Před čtyřmi lety soudy dostaly dvě desítky stížností na krajské volby.

Výsledky senátních voleb ve zbývajících 26 obvodech se ve sbírce objeví až za týden poté, co bude o nadcházejícím víkendu dokončeno obměňování horní komory. V jejich případě by lhůta pro zpochybnění u soudu měla trvat od 14. do 23. října.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP