Sněmovna podpořila uvalování národních sankcí za závažná protiprávní jednání

Česká republika bude pravděpodobně moci uvalovat národní sankce za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech na jednotlivce a další

Česká republika bude pravděpodobně moci uvalovat národní sankce za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech na jednotlivce a další subjekty i mimo sankční seznam Evropské unie. Stát by mohl dotčeným například zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek. Předpokládá to vládní návrh zákona, který podpořila ve středu 13. července na své 29. schůzi Poslanecká sněmovna. Žádost vlády, aby sněmovna schválila předpis zrychleně už v prvním čtení, opoziční kluby vetovaly. Návrh nyní posoudí Zahraniční výbor a Ústavně-právní výbor.

 

Vláda ve svém programovém prohlášení předpokládala přijetí takzvaného Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv do konce příštího roku. Přípravu návrhu urychlila ruská vojenská invaze na Ukrajinu, uvedl ministr pro legislativu JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D. Zpravodaj Marek Ženíšek podotkl, že obdobné zákony mají také Francie, Nizozemsko, Lotyšsko nebo Estonsko. Předloha rovněž vytvoří právní základ pro zařazování subjektů na unijní sankční seznam z podnětu České republiky.

Na základě zákona bude moci Česko přijímat kvůli svým bezpečnostním či zahraničněpolitickým zájmům cílené vnitrostátní restrikce za účelem udržení nebo obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti, ochrany základních lidských práv a boje proti terorismu. „Tedy i v případech, kdy se restriktivního opatření nepodaří dosáhnout na úrovni Evropské unie nebo je jeho schvalování zdlouhavé,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Zákon stanoví podmínky zápisu subjektů na vnitrostátní sankční seznam. Umožní využívat i jiné postihy než ty, které jsou uvedeny na sankčním seznamu EU. Česko ale bude moci sankcionovat jen jednání vymezené evropskou legislativou. Předloha zároveň zakotví postup přípravy návrhů na zařazení subjektů na evropský sankční seznam z českého podnětu.

 

Zdroj: ČTK
Foto: PS PČR

 

Go to TOP