Vláda chystá novelu umožňující zvládat migraci bez stavu nouze

V případě prodloužení nouzového stavu i po konci května chce vláda v červnu prosadit novelu zákona týkajícího se uprchlíků z Ukrajiny. Uvedl to ministr vnitra Mgr. Bc. Vít Rakušan. Komplexní novela, která zahrnuje pravidla v působnosti Ministerstva práce či Ministerstva vnitra, by umožnila provádět nutná opatření i bez nouzového stavu.

 

Vláda se bude možnou žádostí o pokračování nouzového stavu a migrací z Ukrajiny zabývat na mimořádné schůzi dne 17. května. Očekává se, že požádá Poslaneckou sněmovnu o dalších 30 dní nouzového stavu, který má jinak skončit v závěru května. Poslanci by o návrhu mohli hlasovat ve čtvrtek 19. května.

Ministr Rakušan k tomu řekl, že vláda bude žádat maximálně o dalších 30 dní nouzového stavu. „Doufáme, že se nám během června podaří prosadit novelizaci lex Ukrajina, abychom měli možnost zvládat migrační krizi bez nouzového stavu,“ uvedl Vít Rakušan. Ministerstvo vnitra předložilo novelu k připomínkám na přelomu dubna a května. Počítá například s tím, že by Česká republika i po skončení nouzového stavu nevydávala víza a povolení k pobytu pro Rusy a Bělorusy.

Vláda vyhlásily nouzový stav na 30 dnů od 4. března, Sněmovna následně odsouhlasila jeho prodloužení do 31. května. Vládní představitelé zdůrazňují, že na rozdíl od koronavirových nouzových stavů tentokrát mimořádný stav nijak neomezuje české občany. Ministr Rakušan již dříve řekl, že prodloužení o 30 dnů má věcnou podstatu. Opozice se chce o případné podpoře prodloužení nouzového stavu rozhodnout podle zdůvodnění žádosti.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP