OSN: Mnoho činů ruských vojáků na Ukrajině lze považovat za válečné zločiny

Ukrajina a její spojenci odsoudili na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) konaném dne 12. května 2022 možné zločiny, kterých se Rusko dopustilo od začátku invaze 24. února. Mnohé z nich lze považovat za válečné zločiny, řekla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Zasedání se poprvé jako plnohodnotný člen zúčastnila i Česká republika.

 

„V mé zemi přišly o život tisíce lidí. Ruské ostřelování a střelba jsou součástí našeho každodenního života,“ uvedla na úvod jednání ukrajinská náměstkyně ministra zahraničí Emine Džaparovová. „Mučení a násilná zmizení, sexuální a genderové násilí – seznam ruských zločinů je nekonečný,“ řekla ve videopřenosu.

Podle vysoké komisařky pro lidská práva OSN Michelle Bacheletové bylo v posledních týdnech v okolí ukrajinského hlavního města Kyjeva nalezeno přibližně tisíc těl, OSN tyto případy prověřuje.

„Rozsah nezákonného zabíjení, včetně důkazů o popravách bez soudu v oblastech severně od Kyjeva, je šokující,“ řekla Bacheletová a dodala, že dosud má informace o 300 případech. Důkazy ale podle ní budou přibývat. „Tyto vraždy civilistů se často jevily jako úmyslné, prováděné odstřelovači a vojáky. Civilisté byli zabíjeni při přecházení silnice nebo při odchodu z úkrytů, když hledali jídlo a vodu. Jiní byli zabiti, když prchali ve svých vozidlech. Neozbrojení místní muži byli zabíjeni, protože je ruští vojáci podezřívali z podpory ukrajinských sil nebo z jiného potenciálního ohrožení, a někteří byli před smrtí mučeni,“ uvedla také Michelle Bacheletová.

Na závěr zasedání, které inicioval Kyjev, má 47 členských států Rady hlasovat o rezoluci, která zvýší pravomoci při vyšetřování zločinů na Ukrajině. Očekává se, že bude přijata.

Cílem Rady OSN pro lidská práva je prosazování a ochrana lidských práv po celém světě. Orgán světové organizace sídlící v Ženevě nemůže přijímat právně závazná rozhodnutí. Může však schvalovat zřízení vyšetřovacích komisí a jeho rozhodnutí představují významný politický vzkaz. Už začátkem března Rada OSN pro lidská práva ustavila komisi, která má možné ruské zločiny vyšetřovat.

Jednalo se o první zasedání věnované zhoršující se situaci v oblasti lidských práv na Ukrajině od chvíle, kdy Valné shromáždění OSN počátkem dubna pozastavilo Moskvě členství v nejvyšším orgánu mezinárodní organizace pro lidská práva. Rusko se jednání mohlo zúčastnit jako pozorovatel, tuto možnost ale odmítlo.

Zasedání se poprvé jako plnohodnotný člen zúčastnila i Česká republika, která nahradila Rusko. Valné shromáždění OSN ji do Rady OSN pro lidská práva zvolilo v úterý 10. května 2022.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP