Ústavní komisi Senátu vadí záruka beztrestnosti pro české obránce UA

Senátní ústavní komise se postavila proti příslibu beztrestnosti pro české dobrovolníky, kteří by se zapojili do bojů na Ukrajině proti ruské agresi. Nepodpořila ani senátorskou novelu branného zákona, podle níž by se Češi mohli začlenit do ukrajinských ozbrojených složek na základě vládní výjimky. Podle předsedy komise Zdeňka Hraby je to snaha řešit jednu speciální záležitost obecným zákonem, což není vhodné.

 

Na záruce beztrestnosti pro Čechy, kteří by se rozhodli odjet bojovat za Ukrajinu, se počátkem března shodli premiér Petr Fiala s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Hraby by to bylo „nejhorší řešení ze všech možných“, neboť předem zaručuje beztrestnost. „Tuto abolici lze udělit na už spáchané trestné činy,“ řekl po jednání komise její místopředseda Michael Canov a dodal, že slibovat dopředu, že něco bude abolizováno je jak ze zákona, tak z logiky věci chybné.

Postupovat by se mělo podle Canova v souladu se stávajícím branným zákonem, kdy prezident může udělit souhlas s působením v zahraniční armádě. Zájemci se mají obrátit na ministerstvo obrany, které ji se svým stanoviskem předloží hlavě státu ke schválení. Postup schvalování je třeba zrychlit, uvedl Canov.

Premiér Fiala už dříve uvedl, že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení. Ministerstvo obrany ČR na konci prvního březnového týdne evidovalo 284 žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil. Na Hrad se do poloviny března podle prezidentova mluvčího obrátilo na 600 zájemců.

Udělení abolice lidem, kteří odejdou bojovat za Ukrajinu, je podle premiéra výhodnější než senátorská novela branného zákona. Novela má umožnit českým občanům vstoupit do ozbrojeného sboru jiného státu, pokud to bude armáda uvedená v nařízení vlády a bude to v souladu s podmínkami tohoto nařízení. Pokud by se s novelou ztotožnil i Senát, normu by nejprve dostala k posouzení vláda, poté by ji schvalovala Sněmovna. V případě jejího souhlasu by o novele znovu rozhodoval Senát a nakonec prezident. Celý proces by tak trval až několik měsíců.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP