Vláda podpořila zrušení monopolu na zdravotní pojištění cizinců

Zrušení monopolu společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců, který loni prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli stran nynější vládní koalice, podpořila na svém jednání dne 6. dubna vláda. K senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, zaujala podle výsledků zasedání souhlasné stanovisko. Novela cizineckého zákona má také zdvojnásobit minimální limit pojistného plnění v případě cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku.

 

Poslanecká sněmovna v loňském roce schválila úpravu, podle níž cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR budou muset být pět let komerčně pojištěni jen u Pojišťovny VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Sněmovna o tom rozhodla navzdory tomu, že proti změně byly kromě Senátu také Ministerstvo vnitra a Ministerstvo zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven či Hospodářská komora ČR.

Kritizovaná úprava byla zdůvodněna potřebou vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do České republiky za prací, musejí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž by měli jistotu, že jim bude proplacena. Podle skupiny senátorů je ale tato změna v rozporu s ústavním i evropským právem, neboť „cizincům odebrala právo zvolit si zdravotní pojištění podle jejich preferencí“.

Senátoři – podobně jako loni – navrhli, aby poskytování zdravotního pojištění cizincům bylo umožněno většímu okruhu pojišťoven. Jejich návrh počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů (ČKP). Registr by zahrnoval vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců, přístup do něj by měla zdravotnická zařízení a v případě potřeby i policie. Vláda ve svém stanovisku uvedla, že záměr podporuje. Podotkla však, že správa registru zdravotního pojištění cizinců ČKP je možným řešením, ale v platné právní úpravě nepředstavuje systémový prvek.

Novela má cizincům umožnit do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP a pojistit se u pojišťovny podle jejich uvážení. Děti cizinců, které se narodily v ČR, by podle senátora MUDr. Lumíra Kantora, Ph.D., neměly být pojištěny z veřejného pojištění pouze první dva měsíce od narození, ale 12 měsíců. Týkalo by se to dětí, jejichž matka nebo otec mají v Česku povolený trvalý pobyt.

Novela má zdvojnásobit limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem. Muselo by být sjednáno nejméně na 120 000 eur (zhruba tři miliony korun). Autoři předlohy to zdůvodnili tím, že limit se deset let nezvyšoval. Pojišťovny mají podle návrhu dostat povinnost obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

 

V reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině vláda schválila balíček novel zákonů, které ruší povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot a silniční daň pro osobní automobily, autobusy a nákladní auta do 12 tun. Součástí tohoto balíčku jsou i daňová opatření na podporu elektromobility. Informoval o tom ministr financí Ing. Zbyněk Stanjura.

„Zrušení povinnosti přimíchávat biosložku do nafty pak povede k jejímu zlevnění 1,50 až dvě koruny na litr. Vedle toho jsme dopravcům prominuli zálohy na silniční dani na celý rok a umožnili odložit platby DPH až do konce října, což jim výrazně pomůže s jejich cash-flow,“ řekl ministr Stanjura. Spolu s aktuálním rozhodnutím vlády snížit spotřební daň u benzinu a nafty o 1,50 koruny na litr by kombinace všech vládou schválených opatření mohla snížit cenu jednoho litru pohonných hmot o čtyři až 4,50 koruny na litr.

Balíček opatření zároveň snižuje i sazbu silniční daně pro nákladní vozidla a přívěsy nad 12 tun, a to na nejnižší přípustnou míru. Úplnému zrušení daně v této kategorii brání podle Zbyňka Stanjury evropská legislativa. Ministr dopravy Mgr. Martin Kupka má podle něj zahájit jednání na evropské úrovni, aby povinnost silniční daně byla zrušena pro země, které mají mýto.

Záměr zrušit přimíchávání biosložky do paliv a silniční daň schválila vláda již na svém zasedání 9. března, 6. dubna pak odsouhlasila příslušné novely zákonů. Nyní je musí projednat Poslanecká sněmovna a podepsat prezident.

 

Zdroj: ČTK
Foto: vlada.cz

Go to TOP