Pražský advokát ošetřuje ukrajinské uprchlíky a občas přidá i právní radu

Exkluzivně pro AD

„Pravdou je, že některé rady a informace nejsou tito lidé vůbec schopni vnímat. Po několika dnech cesty jsou hlavně rádi, že vůbec došli. Až když se napijí, nají, osprchují, převléknou a hlavně vyspí, tak začnou vnímat. A když opadne prvotní stres, tak si i jejich tělo teprve uvědomí, že s ním není něco v pořádku. Proto jsme tady společně s profesionály – armádou, policií a celní správou, abychom poskytovali patřičnou péči,“ říká pražský advokát Mgr. Miroslav Kučerka, který nyní působí jako zdravotník-záchranář na slovensko-ukrajinských hranicích ve Vyšném Německém.

 

I doma si bere k advokátní praxi pravidelně služby na středočeské záchrance a od teenagerovských let působí jako dobrovolník Vodní záchranné služby ČČK. Ta je součástí Českého červeného kříže a zajišťuje pro Český červený kříž nejen záchranné vozy jako doprovod humanitárních konvojů přímo na Ukrajinu, ale i personální zdroje do krajských center pomoci uprchlíkům a nově i na působiště na hranicích Slovenska a Ukrajiny. Tak se sem dostal i advokát Miroslav Kučerka. Batoh měl sbalený už více než dva týdny a čekal jen na povel. Ten nakonec minulý týden konečně přišel.

„Se třemi kolegy jsme takovým prvním záchytným ošetřovatelským místem po překročení hranice. Pokud některý pacient potřebuje urgentní péči, předáváme jej po prvotní stabilizaci záchranné službě, pokud jej můžeme ošetřit sami a uznáme, že je schopen samostatného transportu, posíláme jej do imigračního centra v Michalovcích.“ dodává a vypočítává, s jakými zdravotními potížemi se ukrajinští uprchlíci potýkají.

„Většinou jsou dehydrovaní, podchlazení, se zhoršeným stavem jejich chronických potíží a mají často příznaky totálního vyčerpání včetně rozvíjejících se psychických traumat. Setkáváme se jak těmito zhoršenými stavy, tak s poraněními vzniklými delším putováním, ale ošetřujeme i dobrovolníky nebo ostatní kolegy, kteří jsou často vyčerpaní. U uprchlíků se nejedná o žádná těžká válečná zranění, i když není pochyb o tom, že to není ani moc kilometrů na východ od nás, kde na to musí být připraveni naši ukrajinští kolegové,“ říká Mgr. Kučerka.

Podle něho je centrum ve Vyšném Německém, co se týče humanitární pomoci, dobře zabezpečeno, uprchlíci tady mají k dispozici vše, co potřebují v rámci „prvního kontaktu“ jídlo, pití, oblečení, ale i dětské výživy, kočárky, autosedačky, hole pro seniory… a nyní i velmi slušný standard zdravotní péče, kterou se podařilo i díky Červenému kříži, ať již českému nebo slovenskému zajistit.

 

 

„Jsem překvapený úžasnou vlnou solidarity, a to jak doma, tak tady. Potkal jsem tu i několik kolegů – advokátů, zejména ze Slovenska, kteří se vydali zcela individuálně pomáhat uprchlíkům přímo do terénu na hranice. Jejich pro bono pomoc je velmi potřeba, protože jsme od Ukrajinců mnohokrát slyšeli, že někteří lidé jim nabízejí své „služby“ za nesmyslné peníze – vše v dolarech. Takže jim neustále opakujeme, že i na území České republiky mají opravdu vyřízení víza a další služby zdarma a rozhodně k tomu nepotřebují placené služby zprostředkovatele. Dáváme jim informace i o tom, jak to na Slovensku a v Česku chodí, jak funguje zdravotní a sociální systém, ale radím jim také, aby nehledali útočiště pouze v Praze, která je kapacitně na hraně, ale odebrali se do menších měst po celé republice…,“ připomíná nutnost poskytování nejen zdravotního, ale i informačního servisu Mgr. Kučerka a dodává, že společně s tlumočníky, kteří jsou k dispozici 24 hodin, se dostávají do debat o fungování různých skupin, které na válce parazitují a zneužívají tísně druhých. „Bavíme se o praktikách, ať už padělání dokladů, organizace černého trhu práce, úplatky a dalších aktivit, které znám už z advokátní praxe.

Lidí, kteří nyní přecházejí přes hranice, je výrazně méně, než tomu bylo v prvních týdnech invaze. Takže možná, že v příštích dnech budou záchranáři a lékaři potřeba na jiném místě víc. „Naše mise po týdnu skončí a měli by přijet zase další kolegové. Jestli se na mě dostane ještě v budoucnu řada a pracovní vytížení mi to dovolí, určitě bych jel znovu,“ říká Mgr. Kučerka i přesto, že zrovna jeho minulá noční služba byla hodně náročná, navíc za zvuku sirén v Užhorodu, což je dva kilometry od hranic, které ohlašovaly letecký útok…


Redakce AD
Foto: archiv Mgr. Kučerky

Go to TOP