VZP odpustila klientům v akci milostivé léto penále přes 325,8 milionů Kč

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostala v akci milostivé léto přes 29 400 žádostí o zastavení exekucí, vyřídila jich zatím necelých 13 000. Klienti uhradili na pojistném téměř 175 milionů korun, pojišťovna odpustila penále přes 325 milionů korun. Uvedl to předseda správní rady VZP Tom Philipp. Milostivé léto bylo tříměsíční období do 28. ledna letošního roku, kdy lidé mohli ukončit své exekuce zaplacením dlužné částky a nákladů exekuce.


„Kolegové připravují návrh zákona, který by umožnil opakování,“
řekl Philipp. Ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., již dříve řekl, že se tak stane zřejmě letos v září. Záměrem ale podle Philippa není tuto výjimečnou možnost opakovat příliš často, protože dlužníci by si na to zvykli.

Zákon je však třeba drobně upravit, aby byl v otázce zapojení zdravotních pojišťoven jednoznačný. Pojišťovny si totiž na začátku nebyly jisté, zda se na ně tato možnost dovolit oddlužení vztahuje jako na další státní a obecní instituce. Správní rada a vedení VZP dřív uváděly, že podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je penále pro zdravotní pojišťovny součástí jistiny. O výkladu se vyjednávalo, čekalo se na stanoviska ministerstev zdravotnictví a spravedlnosti. Pojišťovny se proto k akci připojily až zhruba po dvou týdnech.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek tehdy uvedl, že pojišťovně dluží 231 tisíc lidí celkem 29 miliard korun.

Podle údajů exekutorské komory bylo loni na konci října v Česku celkem 4,58 milionu exekucí. Mělo je 711 900 dlužníků. Kolik dlužníků mohlo milostivého léta využít a také to udělalo, není zatím známo.

Zdroj: ČTK
Foto: vzp.cz; canva.com

Go to TOP