KS v Olomouci tento týden jedná o kauze FAU s údajnými daňovými podvody

Olomoucký krajský soud dne 21. března otevřel rozsáhlou kauzu údajných daňových úniků za čtvrt miliardy korun, ve které figuruje opavská firma FAU. V plánu to má již podruhé, první sérii nařízených jednání na začátku ledna zhatila nepřítomnost tří z 16 obžalovaných. Soud tak musel případ odročit. Při minulém jednání vyšlo najevo, že dva z obžalovaných se nepodařilo zkontaktovat, kvůli výši trestní sazby, která jim hrozí, jim soud pohrozil vazbou. Projednávání kauzy, ve které jsou obžalovány také dvě firmy, má pokračovat celý týden.

 

Skupina podle žalobce JUDr. Karla Studeného vytvořila v roce 2013 uměle řetězec firem, aby se vyhnuli zaplacení DPH z obchodu s pohonnými hmotami. Na seznamu obžalovaných je spolumajitel opavské firmy FAU V. C., který přišel k lednovému soudu se třemi obhájci. Kromě společnosti FAU čelí obžalobě také firma Verami International Company. V. C. prostřednictvím svého advokáta JUDr. Tomáše Sokola již dříve popřel, že by se dopustil něčeho nezákonného. Obžaloba byla podána pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v nejpřísnějším, třetím odstavci, kde je sazba pět až deset let vězení.

Společnost FAU dříve obchodovala s minerálními oleji a v důsledku činnosti státních úřadů skončila v konkurzu. Státní úřady v srpnu a září 2016 vydaly na firmu zajišťovací příkazy za 343 milionů korun s odůvodněním, že společnost se zapojila do karuselového podvodu s DPH. Zajišťovacím příkazem stát firmě zablokuje částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Nejvyšší správní soud ale v roce 2019 dospěl k závěru, že celníci neměli pro tak velký zákrok dost silný důvod. Společnost následně uspěla u soudů s několika žalobami proti rozhodnutí a postupům finanční správy a celníků.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP