Vláda schválila trojici zákonů souvisejících s uprchlíky z Ukrajiny

Vláda schválila tři zákony týkající se mimořádné ochrany uprchlíků a jejich přístupu ke zdravotním službám, vstupu na pracovní trh a sociálního zabezpečení a vzdělávání. K trojici vládních předloh souvisejících s uprchlíky z Ukrajiny po ruské invazi do této země se poslanci sejdou v pátek 11. března ráno. Návrhy zákonů má dolní komora projednat zrychleně ve stavu legislativní nouze, který je zatím vyhlášen do pátku 8. dubna. Senát by pak měl o zákonech rozhodovat zřejmě příští středu 16. března.

Předloha o dočasném zavedení mimořádné ochrany uprchlíků jim zjednoduší cestu k získání pobytového oprávnění. Zajistí jim zdravotní péči vstupem do systému veřejného zdravotního pojištění. Pojistné za ně bude hradit stát, pokud nebudou mít příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání. Návrh zákona reaguje na dohodu ministrů vnitra států Evropské unie z minulého týdne.

Další z návrhů předpokládá, že i ti ukrajinští uprchlíci, kteří získali vízum za účelem strpění, budou moci v Česku pracovat bez pracovního povolení. Zaměstnání budou moci získat volně bez překážek. Děti uprchlíků budou moci navštěvovat dětské skupiny, na místa bude přispíval stát. Běženci s postižením či ve vyšším věku by pak podle předlohy mohli zdarma využívat sociální služby. Předloha zavádí také pětitisícovou humanitární dávku, kterou by uprchlíci z Ukrajiny dostali automaticky. O další peněžitou pomoc 5000 korun měsíčně by už museli žádat, stát by ji vyplácel až pět měsíců.

Školská předloha pak především umožní uprchlíkům z Ukrajiny podat přihlášku na maturitní obory středních škol až do 5. dubna. Do nematuritních oborů by se mohli hlásit do 8. dubna. Ředitelé spádových základních a mateřských škol by podle návrhu v případě nedostatečné kapacity pro přijetí dětí z Ukrajiny měli ihned informovat zřizovatele. Pokud by zřizovatel pro dítě s povinnou docházkou nemohl určit jinou školu, měl by kontaktovat krajský úřad, který by stanovil náhradní školu.

Zdroj: ČTK
Foto: pixabay.com 

Go to TOP