Třetí část semináře Zastupitel v právu se konala v Brně

Ve čtvrtek 7. listopadu 2019 proběhlo třetí pokračování vzdělávacího programu Zastupitel v právu, který společně připravily Česká advokátní komora, Nejvyšší státní zastupitelství, Svaz měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR.

V sídle Veřejného ochránce práv v Brně se sešlo 150 starostů, hejtmanů a zastupitelů, kteří celý den poslouchali doporučení, rady, zkušenosti a praktické komentáře lektorů. Podobně jako dvakrát na semináři v Praze, i v Brně vystoupili za ČAK JUDr. Petr Toman, LL.M. a Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová. Za Nejvyšší státní zastupitelství referoval JUDr. Pavel Zeman a náměstek Mgr. Jiří Pavlík. Ministerstvo vnitra ČR zastupovala Mgr. Marie Kostruhová, Sdružení místních samospráv místopředseda pak Mgr. Jan Pavlík. Svaz měst a obcí ČR reprezentovali Mgr. Pavel Drahovzal, řada starostů a dalších odborníků.

Tématem semináře bylo neodůvodněné trestní stíhání, které ničí profesní i osobní životy. Odborníci mimo jiné kritizovali i zbytnělé právo, v němž je těžké se orientovat. Zdůrazňovala se nezbytnost neustálého dalšího vzdělávání, protože vše se pořád mění a starostové jsou povinni udržovat své znalosti na vysoké odborné úrovni.

Na semináři zaznělo, že trestní oznámení na sebe nejčastěji podávají právě zastupitelé navzájem, ale že posléze je odsouzených zastupitelů zanedbatelné množství. Vzdělávací aktivity České advokátní komory jsou pravidelně zveřejňované v Advokátním deníku. Právě skončený projekt Zastupitel v právu, v jehož průběhu ČAK proškolila téměř pět stovek zastupitelů, ukázal, že je o ně velký zájem nejen v advokátní obci, ale i u široké veřejnosti.

Zdroj: ČAK.

Go to TOP