Polský náměstek ministra spravedlnosti rezignoval

Náměstek polského ministra spravedlnosti Lukasz Piebiak odstoupil. Stalo se tak poté, co zpravodajský server Onet zveřejnil materiály svědčící o tom, že Piebiak na sociálních sítích a v provládních médiích řídil pomlouvačnou kampaň proti soudcům kritickým vůči vládě.

„S pocitem odpovědnosti za úspěch reforem, kterým jsem věnoval čtyři roky tvrdé práce, podávám do rukou ministra spravedlnosti demisi,“ oznámil Piebiak podle televize TVN 24.

Opozice žádá, aby odstoupil také Piebiakův šéf, ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, který je současně generálním prokurátorem. Piebiaka totiž považuje za Ziobrovu pravou ruku v tažení proti nezávislosti soudů. Polský premiér Mateusz Morawiecki k tomu uvedl, že nejprve chce vyslechnout vysvětlení ministra spravedlnosti.

„Premiér požádal o vysvětlení, čekáme na ně,“ řekl polské televizi vládní mluvčí Piotr Mueller. „Demise je vždy nástroj, který se může dotknout každého ministra… Ale nyní je o tom ještě předčasné hovořit, protože nejprve je nutné vyjádření k tomu, co Onet napsal,“ dodal.

Onetu poskytla elektronickou korespondenci se Ziobrovým zástupcem Piebiakem žena, která štvanici proti soudcům přímo uskutečňovala. Terčem podle ní byly nejméně dvě desítky soudců, včetně šéfa největšího soudcovského sdružení Iustitia Krystiana Markiewicze.

 Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP