Senátoři zamítli novelu pandemického zákona, ta se vrací do sněmovny

Senát zamítl na své 20. schůzi konané dne 10. února 2022 kontroverzní vládní novelu zákona č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních onemocnění covid-19 a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění nálezu Ústavního soudu, vyhlášeného pod č. 4/2022 Sb., tzv. pandemického zákona, která rozšiřuje možnosti vydávání opatření proti šíření koronaviru a prodlužuje účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Některá její ustanovení považují senátoři za protiústavní. Předpis se vrací do sněmovny, která by ho mohla posoudit příští týden.

 

Senátoři před zamítnutím novely pandemického zákona poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení. Kritizovali také zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze. Zákon rozdělil i senátory vládních stran. Nakonec Senát předpis zamítl hlasy 32 z 61 přítomných senátorů, proti zamítnutí jich bylo 22. Návrh na schválení neprošel o jediný hlas.

Hlasování předcházela více než šestihodinová debata, v níž vystupovali odpůrci i zastánci novely. Ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, uvedl, že zhruba do poloviny března potřebuje zákonný rámec pro protikoronavirová opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních, jinak by musel požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu.

Sněmovna má čas senátní veto vládní většinou poslanců přehlasovat tak, aby vyšla ve sbírce do konce února. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše. Pokud nebude novela ke konci února připravena, hrozí podle ministra Válka to, že přestane fungovat pomoc armády při zvládání epidemie či takzvaná Chytrá karanténa.

„Pokud zákon neprojde, nezbude mi nic jiného než žádat vládu o vyhlášení nouzového stavu, nebo rezignovat na ochranu našich seniorů, zdravotnických zařízení a domovů pro seniory. To druhé nikdy neudělám,“ řekl ministr Válek v Senátu. Hájil také některé kritizované části novely. Například nařizování karantény či izolace vložilo Ministerstvo zdravotnictví do předpisu kvůli tomu, že se tak děje už více než rok, v rozporu se zákonem.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Senát PČR

Go to TOP