Náhrady za pracovní úraz a nemoc z povolání se od ledna zvýší

Náhrady za ztrátu výdělku po pracovním úrazu či po nemoci z povolání, ale také pro pozůstalé po zemřelých pracovnících, se od ledna zvýší.

Náhrady za ztrátu výdělku po pracovním úrazu či po nemoci z povolání, ale také pro pozůstalé po zemřelých pracovnících, se od ledna zvýší. Zvedne se totiž průměrný příjem, z něhož se počítají. Náhrady tak porostou stejně jako procentní část důchodu o 7,1 procenta. Stejně by se měly navýšit i náhrady u policistů, hasičů, celníků či vojáků. Zvyšování náhrad ukládá zákoník práce. Novela zákoníku práce č. 285/2020 Sb., přináší od 1. ledna 2021 významné změny do oblasti náhrady škody za pracovní úrazy a nemoci z povolání.

V civilní sféře se valorizují pravidelně jako penze od roku 2005, a to vždy od ledna. Náhrada po úrazu či nemoci z povolání představuje rozdíl mezi průměrným výdělkem před úrazem či onemocněním a příjmem po nemoci, který zahrnuje vydělanou částku i případný invalidní důchod. Tento rozdíl pak dorovnávají zaměstnavatelé ze svého pojištění. Pro pozůstalé po člověku, který zemřel v práci či po nemoci z povolání, odpovídá náhrada části jeho průměrného výdělku před úmrtím. Pokud zemřelý pracovník živil jednu osobu, rovná se částka polovině příjmu. U víc vyživovaných je to 80 procent.

Stejnými pravidly jako civilní sektor se řídí i resorty obrany a vnitra při úrazech ve službě, nemoci z povolání i pro pozůstalé. Navyšování i letos kritizovaly odbory. Podle jejich dlouhodobé pozice by se v náhradách měl více odrážet růst mezd.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP