Senátní výbory doporučily schválení i zamítnutí novely pandemického zákona

Senátní výbory se dnes, tedy 9. února 2022, postavily rozdílně k vládní novele zákona č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19, pandemického zákona, která mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Zatímco garanční zdravotnický výbor doporučil plénu horní schválení předlohy, ústavně-právní podpořil její zamítnutí. Spor rozhodne Senát jako celek na schůzi ve čtvrtek 10. února 2022.

 

Ve Výboru pro zdravotnictví hlasovalo pro kladné doporučení, jak je navrhl předseda a zpravodaj novely Roman Kraus, pět přítomných členů. V Ústavně-právním výboru navrhl zamítnutí novely zpravodaj Jan Holásek a získal pro ně hlasy všech přítomných členů. Jan Holásek k tomu řekl, že vyjadřovali pochyby o souladu některých ustanovení navrhované novely s Ústavou.

Jednalo se o příkaz karantény po návratu z rizikové země nebo po pozitivním antigenním testu do doby, než se prokáže, že člověk nakažený není. Je velké riziko, že opatření je v rozporu s listinou základních práv, a to svobodou volného pohybu, uvedl zpravodaj. Kritiku budila také možnost nařizování karantény či izolace krátkou textovou zprávou i to, že se novela zákona schvaluje zrychleně ve stavu legislativní nouze. Vláda podle poslance Holáska takový postup dostatečně nezdůvodnila.

Ve Výboru pro zdravotnictví se zvažovaly vedle věcných také politické aspekty. Někteří senátoři poukazovali na velký tlak veřejnosti.

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu t. r. Platný zákon předpokládá jejich účinnost do 28. února a vláda navrhovala prodloužení účinnosti zákona bez časového omezení. I v případě, že by Senát předlohu zamítl, sněmovna by měla dost času jeho veto přehlasovat tak, aby vyšla ve Sbírce zákonů do konce února. Vládní většina má v Poslanecké sněmovně k přehlasování případného veta dostatečný počet poslaneckých hlasů. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše.

Navržená novela dá úřadům pravomoc nařídit testování na covid-19 prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Vydání mimořádných opatření by mohli hygienikům navrhovat i hejtmani. Restrikce by se nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Úřady by mohly regulovat rovněž činnosti vykonávané mimo provozovny, například přímo u zákazníka – jde například o kadeřnické služby a o kosmetiku. Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, novela snižuje po sněmovních úpravách na pětinu.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Senát PČR, canva.com

Go to TOP