Další doživotně odsouzený Čech chce obnovu procesu, věří v úspěch u ESLP

Obnovy řízení se u plzeňského krajského soudu (na snímku) domáhá na doživotí odsouzený čtyřiašedesátiletý J. K. V roce 1995 ho spolu s komplicem M. K. poslal soud pravomocně na doživotí za čtyři vraždy, které spáchali v květnu 1990 během necelých dvou dní. Pátý člověk jejich útok přežil. J. K. se na rozdíl od druhého odsouzeného, který ve věznici v roce 2017 ve věku 66 let zemřel, k vraždám nikdy nepřiznal a tvrdí, že neměl dosud spravedlivý proces. Soud nyní jeho případ, který je označován za kauzu prvních sériových vrahů v polistopadové historii ČR, odročil na začátek března.

 

Podle rozsudku oba odsouzení v noci na 2. května 1990 zastřelili nočního hlídače v Nýřanech na Plzeňsku a vzali mu zbraň. Téže noci vzali při cestě vozem Tatra 613 do Prahy dvě sedmnáctileté stopařky z Berouna. V lesích u Zbirohu je ubodali desítkami ran nožem. Ve stejný den, 2. května 1990, tehdejší Federální shromáždění zrušilo v Československu trest smrti. Následující den zastřelili v Praze řidiče taxíku a sebrali mu peníze, při návratu do Plzně časně ráno přepadli a postřelili britského řidiče kamionu, který útok přežil a později je identifikoval. Policie je zadržela za několik dní.

J. K. nyní před soudem řekl, že je ve vězení 31 let za věci, které nespáchal. Uvedl, že odsouzen byl jen na základě výpovědi nevěrohodného recidivisty – spoluobviněného, kterému podle něj soudy věřily, i když měl bohatší kriminální historii. Tvrdí také, že znalci z něho udělali sexuálního devianta, aby mohl být odsouzen.

Svou žádost o obnovu řízení opíral J. K. o výpověď svého synovce, který údajně zaslechl jeho rozhovor s druhým odsouzeným v době mezi spáchanými vraždami. Synovec u soudu řekl, že byl jako čtrnáctiletý v roce 1990 v domě ve vsi nedaleko Zbiroha svědkem hádky mezi strýcem a pro něj neznámým mužem a zaslechl prý, jak strýc muži říkal, že se něco pokazilo, že se stalo něco, na čem nebyli domluveni. Muž prý strýci vyhrožoval pistolí, že s ním jet musí, jinak mu prý obrátí život naruby. Oba muži pak prý odjeli Tatrou 613. Synovec tento zážitek popsal v dopise už v době konání procesu v 90. letech, jeho otec ho ale prý tehdy donutil říct, že si vše vymyslel.

V roce 2006 se oba aktéři trestných činů neúspěšně domáhali obnovy procesu. J. K. potom podle svých slov už rezignoval na snahu dosáhnout spravedlivého procesu a nevěřil ve spravedlnost v České republice. U soudu nyní řekl, že k podání žádosti o obnovu řízení ho inspiroval úspěch doživotně odsouzeného vězně R. T, který byl loni zproštěn obžaloby z vraždy pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu. Také J. K. chce, aby se jeho případ dostal před evropský soud.

Obnovy procesu chce dosáhnout tím, že poukazuje na nevěrohodnost tvrzení spolupachatele, a naopak chce posudek, který by potvrdil jeho věrohodnost. „Neexistují žádné důkazy, ať přímě či nepřímé, které by usvědčovaly mého klienta ze skutků, pro které byl uznán vinným,“ řekla advokátka J. K. Mgr. Andrea Janková.

Krajský soud v Plzni odsoudil J. K. na doživotí už v říjnu 1991, po odvolání a novém projednání pro něj vynesl krajský soud opětovně doživotní trest v červnu 1995, který v říjnu stejného roku potvrdil Vrchní soud.

Zdroj: ČTK
Foto: justice.cz

Go to TOP