Poslanecká sněmovna projedná zrychleně i další protikrizové zákony

Dluhopisovou novelu o České národní bance, úpravu přijímacích zkoušek na vysoké školy a snížení administrativní zátěže úřadů práce projedná Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Rozhodl o tom předseda dolní komory Radek Vondráček. Vládní předlohy nejdříve posoudí příslušné výbory, svá vyjádření k nim mají dodat poslancům nejpozději v úterý 7. dubna ráno. Ve stejný den by se měla podle plánů uskutečnit schůze pléna.

Na schůzi poslanci projednají s největší pravděpodobností i další zákony, které vláda schválila v úterý nebo je bude ještě schvalovat. Jde mimo jiné o státní výplatu 25 000 korun drobným podnikatelům a dalším osobám samostatně výdělečně činným postiženým koronavirovou krizí a o balíček opatření Ministerstva spravedlnosti. Ten obsahuje odklad podávání insolvenčních návrhů, zastavování dlouhodobě bezvýsledných exekucí a změkčení podmínek oddlužení.

Vláda zřejmě požádá poslance také o souhlas s prodloužením nouzového stavu, který by jinak skončil v sobotu 11. dubna. Kabinet může vyhlásit nouzový stav nejvýše na měsíc, Česko je v něm od čtvrtka 12. března od 14:00.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ruší současné omezení, podle kterého může obchodovat pouze s cennými papíry se splatností do jednoho roku, a to pouze s bankami nebo spořitelními a úvěrními družstvy. Po jejím schválení by mohla centrální banka obchodovat s těmito nástroji s delší splatností a také s více subjekty, tedy například s pojišťovnami, penzijními společnostmi nebo dalšími investory, kteří jsou běžnými držiteli státních dluhopisů. Pomohlo by to státu, když chce obligacemi uhradit letošní rozpočtový dluh už nyní zvýšený z plánovaných 40 na 200 miliard korun.

Vládní návrh zákona o zvláštních pravidlech pro vzdělávání a rozhodování na vysokých školách v roce 2020 a o posuzování doby studia pro účely dalších zákonů stanoví, že přijímací zkoušky by se mohly konat prezenčně nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy by je ale měly mít možnost organizovat i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Školy by mohly podle návrhu také prodloužit akademický rok a mohly by studentům odpustit poplatky za příliš dlouhé studium.

Vládní návrh zákona o některých úpravách v oblasti dávek státní sociální podpory  příspěvku na péči v souvislosti s nouzovým stavem při epidemii v roce 2020 spočívá v tom, že by úřady práce nemusely pro druhé čtvrtletí plošně přehodnocovat výši vyplácených příspěvků na bydlení, přídavků na dítě a příspěvků na péči. Lidé by dávky měli dál dostávat bez toho, aby museli úředníkům dokládat své příjmy či vynaložené náklady za poslední čtvrtletí. Úřady práce a sociální správa očekávají v příštích týdnech kvůli dopadům koronavirové krize statisíce žádostí o různé dávky a příspěvky. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje obě instituce posílit a přesunout do nich část svých pracovníků.

Poslanci se na zatím poslední schůzi sešli v úterý 24. března. Z plánovaných protikrizových zákonů schválili zvýšení schodku letošního státního rozpočtu, pozastavení elektronické evidence tržeb, změny v ošetřovném, odpuštění části zdravotního a sociálního pojištění drobným podnikatelům a úpravu přijímacích zkoušek na střední školy a odklad maturit.

Senát se k těmto zákonům sešel hned následující den, následně je podepsal prezident Miloš Zeman. S obdobným scénářem se počítá i nyní.

Zdroj: ČTK
Foto: PS PČR

Go to TOP