Poslanecká sněmovna schválila snížení platů ústavních činitelů

Platy ústavních činitelů, které se od l. ledna 2022 zvýšily, se pravděpodobně od února opět vrátí na loňskou úroveň. Poslanecká sněmovna na své 6. schůzi

Platy ústavních činitelů, které se od l. ledna 2022 zvýšily, se pravděpodobně od února opět vrátí na loňskou úroveň. Poslanecká sněmovna na své 6. schůzi, která byla zahájena dne 11. ledna, schválila vládní novelu zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, podle níž se mají platy zákonodárců, členů vlády, prezidenta i soudců a státních zástupců pro letošní rok snížit. Důvodem je snaha najít úspory kvůli deficitu státního rozpočtu.

 

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela, kterou nyní dostane k posouzení Senát, je má opět snížit.

Předseda sněmovního Ústavně-právního výboru Mgr. Radek Vondráček uvedl, že novela je „vládní podfuk na Ústavu a pravidla zákonodárného procesu“. Podle něj ke schvalování ve stavu legislativní nouze nebyly splněny podmínky včetně hrozící škody velkého rozsahu. Neobstojí ani argument, že vláda chce kvůli zadlužení takto ušetřit letos celkem 0,6 miliardy korun, uvedl dále Radek Vondráček.

Právě hospodářskými dopady argumentoval ve prospěch zrychleného schválení zákona ministr práce a sociálních věcí Ing. Marian Jurečka. Odmítl výtky, že by novela měla zpětnou platnost. Podle něj i soudci mají být solidární se státem. Odhadovaná úspora 600 milionů korun není úplně zanedbatelná částka, uvedl ministr Jurečka. Argumentoval také tím, že nejde o omezení výlučně vůči soudcům a státním zástupcům, ale o opatření směřující vůči velké skupině pracovníků.

Ministr pro legislativu JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D., naopak připustil, že zmrazení platů soudců může být v rozporu s ústavním pořádkem. „Může to vyvolat aktivitu ze strany justice a stát se, že by (její) návrh byl (u Ústavního soudu) úspěšný,“ uvedl Michal Šalomoun.

 

Zdroj: ČTK
Foto: PS PČR

Go to TOP