Polský prezident vetoval zákon omezující zahraniční vlastnictví médií

V pondělí 27. prosince polský prezident Andrzej Duda oznámil, že se rozhodl vetovat zákon, který by v zemi omezil zahraniční vlastnictví televizních či rozhlasových stanic. Předpis, který podle kritiků míří hlavně proti nezávislé televizi TVN, hlava státu vrátila Parlamentu k úpravám.

 

„Odmítám podepsat novelu zákona o Národní vysílací radě,“ oznámil polský prezident Andrzej Duda. Poznamenal také, že návrh zákona je nepopulární u řady občanů a zasadil by ránu reputaci Polska jako místa příznivého pro podnikání. Poláci před Vánocemi proti zákonu protestovali v desítkách polských měst.

Polští poslanci novinku schválili 17. prosince. Prezident Duda již dříve řekl, že návrh novely důkladně přezkoumá, nedávno také naznačil, že by mohl v této věci využít svého práva veta.

Podle návrhu zákona by majitelem televizní či rozhlasové stanice vysílající na základě polské licence měly být jen společnosti, ve kterých nepřekračuje podíl zahraničních společností z oblasti mimo Evropský hospodářský prostor 49 procent.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP