Firmy mohou ode dneška používat Právní elektronický systém

Hospodářská komora (HK ČR) spustila ostrý provoz Právního elektronického systému. Ten podnikatelům umožňuje na jednom místě najít přehled všech povinností, které musejí ze zákona o živnostenském podnikání splnit. Podle prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého jim novinka pomůže snížit byrokratickou zátěž a ušetřit peníze na pokutách. O novinku se zajímají i úřady a podnikatelské organizace z několika evropských zemí.

„Kvůli velkému množství zákonů, nařízení a vyhlášek a jejich častým změnám podnikatelé ztratili povědomí, které všechny povinnosti jim stát ukládá, kdy je mají plnit a jaké sankce jim za neplnění hrozí,“ uvedl Dlouhý na tiskové konferenci. Když podnikatel do systému zadá IČO, zobrazí se mu informace z 19 nejdůležitějších zákonů, z nichž vyplývá celkem 1185 povinností. Jde například o živnostenský zákon, zákon o pojistném na sociálním zabezpečení nebo zákoník práce.

Hospodářská komora uvedla, že Právní elektronický systém je jediným místem v ČR, kde toto firmy najdou. Vyznat se v přebujelých právních předpisech bylo doposud složité. Například živnostenský zákon se od roku 2000 měnil sto dvacetkrát. Podle firem je byrokratická zátěž jednou z hlavních překážek rozvoje byznysu.

Dlouhý dodal, že PES pomůže nejen podnikatelům, ale mohl by být účelný i pro státní správu. „Totiž umožní lépe strukturovat, lépe pochopit, lépe zpřehlednit celou houšť a dnešního zákonného uspořádání pro podnikatele v naší zemi. Neboť to je stav, ve kterém se nevyznají ani ti nejvyšší státní úředníci,“ řekl Dlouhý. HK ČR tak podle něj dává zákonodárcům nástroj, podle kterého se budou moci v budoucnu orientovat při nápravě tohoto stavu.

 Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP