NSS: Opatření regulující počet zákazníků v klubech bylo v rozporu se zákonem

Část mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví čj. MZDR 14601/2021-23/MIN/KAN ze dne 26. srpna 2021 [konkrétně čl. I bod 3 písm. a) odrážka i) až iv) a vi)], vztahujícího se k zákazníkům v hudebních či tanečních klubech, byla v rozporu se zákonem. Rozhodl o tom ve svém rozsudku 8 Ao 28/2021 – 83 zveřejněném 22. prosince 2021 Nejvyšší správní soud. S ohledem na pandemii onemocnění covid-19 zavedlo ministerstvo opatření s platností od 1. září t. r., přičemž stanovovalo podmínky pro vstup lidí, jejich usazení a vzdálenost. Na konci září pak bylo opatření zrušeno dalším mimořádným opatřením.

 

Na soud se obrátily brněnské kluby Fléda, Metro Music a pumelice a MeetFactory z Prahy. Soudní poplatky ale nakonec zaplatila jen FLEDA Company s. r. o., u ostatních navrhovatelů soud řízení zastavil. FLEDA Company navrhovala zrušení výše uvedeného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví z 26. srpna, které stanovovalo podmínky pro vstup lidí do některých vnitřních a venkovních prostor nebo účast na hromadných akcích. Podmínkami pro vstup bylo očkování, prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech, nebo podstoupení PCR testu v posledních sedmi dnech, antigenního testu v posledních třech dnech, případně podstoupení testu na místě. Pro případ, že by v průběhu řízení bylo mimořádné opatření zrušeno, bylo navrženo vyslovení dané části v rozporu se zákonem.

Podle NSS bylo opatření v rozporu se zákonem v bodě stanovujícím odstup mezi zákazníky 1,5 metru s výjimkou zákazníků u jednoho stolu, dále v bodě, že provozovatel nemůže pustit do provozovny více lidí, než má míst k sezení, dále že má provozovatel aktivně bránit shromažďování osob ve vzdálenosti menší než 1,5 metru nebo že tancovat mohou pouze osoby splňující určité podmínky jako například test.

Nejvyšší správní soud v odůvodnění uvedl, že napadené mimořádné opatření bylo v rozporu se zákonem. „V těchto částech totiž napadené opatření nemá zákonnou oporu z hlediska oprávnění odpůrce danou oblast tímto způsobem regulovat. Vzhledem ke zrušení mimořádného opatření v průběhu řízení soud vyslovil, že mimořádné opatření bylo v dané části v rozporu se zákonem,“ stojí v usnesení soudu.

„Nejvyšší správní soud ve svém rozhodnutí řekl, že podle pandemického zákona jsou nezákonná opatření, která by ukládala povinnosti jako zákaz tance nebo zákaz shromažďování více lidí v klubu navázaný na počet míst k sezení. Nová vláda by se měla odklonit od nezákonných nápadů, jako je zakazovat lidem tanec nebo stanovovat provozovatelům povinnosti, které jsou nevykonatelné nebo nejasné,“ v reakci na rozsudek advokát klubů Mgr. Jan Hladký. Podle něj Nejvyšší správní soud naopak ukazuje cestu ke smysluplné regulaci. „Provozovatelé klubů budou rádi spolupracovat na racionálním nastavení podmínek provozu,“ dodal.

Celý rozsudek NSS 8 Ao 28/2021 – 83 naleznete ZDE.

 

Zdroj: ČTK, NSS
Foto: canva.com

 

 

Go to TOP