Víno Zahrada od vinaře a advokáta Petra Fučíka pomůže nemocným dětem

Exkluzivně pro AD

Před pár dny pokřtili zástupci Nadace Naše dítě společně s majitelem Vinařství Fučík a advokátem v jedné osobě Mgr. Petrem Fučíkem speciální víno „s příběhem“. Na přípravě limitované edice s názvem Zahrada se podílely děti a výtěžek z jeho prodeje poputuje právě na konto uvedené nadace a na podporu dětí s handicapem. U příležitosti slavnostního křtu jsme požádali o krátký rozhovor zástupkyni Nadace Naše dítě Mgr. Zuzanu Šafářovou i autora vína Mgr. Petra Fučíka.

 

Zástupkyni Nadace Naše dítě Mgr. Zuzana Šafářová krátce popsala začátek spolupráce nadace a moravského vinařství.

 

Jak došlo k propojení vaší nadace a Vinařství Fučík?

S nabídkou prodeje speciální edice vína a darování výtěžku z tohoto prodeje Nadaci Naše dítě nás pan magistr Fučík oslovil sám. Někdy to tak bývá… Vzhledem k tomu, že Petr Fučík přispívá na dobročinnost pravidelně, napadlo ho propojit Zahradu s dobrým účelem. Pro nás je samozřejmě velkým přínosem to, že si vybral právě naši nadaci – která pomáhá dětem již 28 let – jako důvěryhodnou organizaci. Toho si moc vážíme.

 

Vyhledáváte vy sami další podobné příležitosti, kdy by mohli i jiní výrobci nebo prodejci doplnit prodejem „charitativního zboží“ například sbírky, které společnosti pro vaši nadaci organizují, nebo finanční dary, jež jí poskytují?

Nadace samozřejmě sama vyhledává příležitosti a nové potenciální dárce. V současné době se zaměřujeme například na spolupráci s několika e-shopy, jejichž prostřednictvím se snažíme oslovit zákazníky a nabídnout jim možnost dobrovolného příspěvku v rámci nákupního košíku. Další možností pak je – jak je uvedeno i v dotazu – oslovení konkrétních společností s žádostí, aby uspořádaly sbírku mezi zaměstnanci. Nadace Naše dítě se ale spíš zaměřuje na dlouhodobou spolupráci a na vymýšlení projektů tzv. „na míru“.

 

Je podle Vás podobná aktivita – načasovaná třeba právě na období adventu – další cestou, jak by mohli lidé přispět a udělat dobrý skutek?

Co se týká individuálního dárcovství, máte pravdu, že v předvánočním čase je solidarita lidí obvykle vyšší, a proto ani my nezahálíme. Aktuálně probíhá na některých spřátelených webech naše bannerová kampaň. Snažíme se tak oslovit nové drobné dárce. Jak jsem ale již zmínila, důležitá je pro nás pravidelnost – pravidelný, i malý, dar je pro nás opravdu velmi cenný.

 

 

Svoji cestu za vínem, i to, jak vznikla edice Zahrada, přiblížil redakci Advokátního deníku Mgr. Petr Fučík, advokát a majitel Vinařství Fučík.

 

Letos jste začal spolupracovat s Nadací Naše dítě podporující handicapované děti. Proč právě s ní?

Myšlenka pomoci tímto vínem potřebným dětem, když naše děti toto víno vyráběly, vznikla spontánně po dokončení jeho výroby. Otázkou jen bylo, jako tuto pomoc dopravit na správné místo a pomoci tam, kde to má význam. Osobně podporuji různé organizace věnující se pomoci dětem, a protože Nadace Naše dítě má v této oblasti nejlepší jméno, shodli jsme se ve vinařství na ní. Pomoc je u této nadace poskytována konkrétním handicapovaným dětem, takže vidíme, komu jsme skutečně pomohli.

 

Jak vznikl nápad, aby se na výrobě speciálního vína Zahrada, které je určeno pro Nadaci Naše dítě, podílely děti? Anebo to bylo obráceně – na počátku stála výroba „dětského“ vína, a pak přišel nápad na spojení s NND?

Ano, bylo to obráceně. Chloubou našeho vinařství a Hotelu Ryzlink je velký pozemek, na němž budujeme vinařský naučný park, kde najdete na informačních tabulích představeny jednotlivé odrůdy vinné révy, a to jak odrůdy klasické, tak odrůdy starobylé či cizokrajné, například Ryzlink červený, Madlenka královská, Modrý Janek, Portugalské bílé, Hedvábné zelené, Jakubské. Aktuálně je v parku vysazeno přes 40 odrůd révy. Najdete zde hrozny všech barev – bílé, modré, žluté, šedé, červené. S kamarády (mimochodem také advokáty) vždy v říjnu sbíráme hrozny v Mikulově na našem malém, advokátním, vinohradu. Protože právě v této době dozrála v roce 2019 první úroda tohoto vinařského parku, vznikl spontánní nápad, aby tuto první, speciální, úrodu posbíraly naše děti. Posbírané hrozny děti potom v kádi po staru šlapaly a následně na ručním lisu lisovaly (s naší malou dopomocí). Víno vyzrávalo rok v kvalitním barikovém sudu z francouzského dubu a rok v láhvi. Tohoto speciálního vína bylo vyrobeno pouhých 300 lahví.

 

Jak jste zmínil, Vaše exkluzivní víno je připraveno ze 40 odrůd, které pěstujete ve svém vinařském parku. Jak byste pro milovníky vína popsal chuť tohoto „speciálu“?

Víno má nádhernou jemnou zlatou barvu s mnohými odlesky. Vůně tohoto vína je velmi expresivní, s dominujícími tóny zralého citrusového ovoce, žlutého manga a exotického koření. V chuti objevíte něco z každé ze 40 odrůd révy, z nichž toto víno bylo stvořeno. Na začátku vás zaujme výrazně šťavnaté pomelo, růžový grep a papája, které postupně přecházejí do limetkovo-mátových tónů. V závěru si zapamatujete chuť čerstvě oloupaných mandlí s chlebovou kůrkou. S ohledem na krásnou kyselinku je toto víno určeno pro dlouhodobou archivaci. Pokud toto víno otevřete za 10 let bude ve fantastické kondici.

 

V případě, že bude mít tento charitativní projekt úspěch, zvažujete dlouhodobější spolupráci s Nadací Naše dítě postavenou právě na prodeji tohoto jedinečného moku, nebo již plánujete jiné projekty?

Určitě chceme dále pomáhat dobrým a prospěšným věcem a rádi budeme dále spolupracovat s Nadací Naše dítě. Nás na vinařství nejvíce baví zkoušet nové postupy a metody, takže se určitě můžete těšit na novou charitativní specialitu.

 

Jak jste se jako advokát vůbec dostal k výrobě vína?

Pocházím z Mikulova a naše rodina se odpradávna věnovala vinařství. Jako malý jsem trávil čas ve vinohradě (s nevelkým nadšením 😒), pomáhal při vinobraních i při výrobě vína. Nezamýšlel jsem však stát se vinařem. Vystudoval jsem práva a po působení ve finanční skupině PPF jsem se stal partnerem v advokátní kanceláři v Praze. Víno mne však bavilo stále více a více, a když tatínek odešel do důchodu a s vinařstvím pomalu končil, stál jsem před rozhodnutím, zda vinařství v naší rodině skončí, či nikoliv. Ve čtyřiceti letech jsem se rozhodl vrátit do Mikulova a zde nejen navázat na tatínkovu práci, ale vybudovat nové moderní vinařství. Koupil jsem starý statek na krásném místě pod Svatým kopečkem, kde jsem nejprve opravil část budov a vytvořil prostory pro vinařství. Poté následovala rekonstrukce zbylých budov a vznikl vinařský Hotel Ryzlink.

 

Působíte jako advokát, vedle toho vedete vinařství a hotel, což musí být časově velmi náročné. Neuvažoval jste o tom, že byste advokacii „pověsil na hřebík“?

Určitě ne. Dělím svůj pracovní čas mezi vinařský Mikulov a advokátní Prahu, a tak mi to plně vyhovuje. V Mikulově odpočívám psychicky a v Praze fyzicky😊.

 

Víno Zahrada je možné ještě stále získat v e-shopu Vinařství Fučík (více informací na webu Nadace Naše dítě ZDE), a tak můžete podpořit dobrou věc i Vy!

 

Redakce AD
Foto: archiv Mgr. Petra Fučíka a NND

 

Go to TOP