Nejvyšší správní soud: Kvízomaty jsou nelegální hazardní hra

Kvízomaty poslední generace typu Pegasus jsou nelegální hazardní hra, potvrdil to svým rozsudkem 4 As 120/2021 – 75 Nejvyšší správní soud (NSS). Zamítl tak kasační stížnost společnosti, která dostala od Celního úřadu pro Plzeňský kraj pokutu ve výši 200 000 korun za tři přístroje typu Pegasus umístěné v motorestu v Sušici.

 

„Celní správa tento rozsudek vnímá jako jasné potvrzení nastavené správní praxe a v boji proti kvízomatům a jejich provozovatelům bude nadále aktivně pokračovat,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel plk. Ing. Hana Prudičová. Jen v letošním roce zajistila celní správa téměř 350 nelegálně provozovaných kvízomatů.

Oproti běžným herním automatům obsahují kvízomaty některé další prvky, hráči například odpovídají na vědomostní otázky. Základní princip je však podle soudu stejný. NSS připomněl anglické rčení, že pokud něco vypadá jako kachna, plave jako kachna a kváká jako kachna, bude to asi kachna. „Tuto triviálně znějící poučku přitom lze beze zbytku aplikovat i na zařízení typu Pegasus. Tato zařízení totiž vypadají jako výherní automaty, chovají se jako výherní automaty a intuitivním způsobem umožňují hazardní hru jako výherní automaty,“ stojí v rozsudku NSS.

„Skutečnost, že jejich výrobce je v účelové snaze vyhnout se regulaci hazardních her doplnil o některé nehazardní prvky, přitom na tomto závěru nemůže nic změnit, neboť jejich primární využití je nadále veskrze totožné jako u výherních automatů, a to z hlediska jejich zákazníků i provozovatelů,“ stojí dále v odůvodnění.

Kvízomaty teoreticky umožňují nehazardní způsob hry, tento způsob využití však bude podle soudu nejspíš marginální. „Pokud by hru Pegasus hráli pouze racionálně uvažující hráči nehazardním způsobem, nemohl by její provozovatel reálně očekávat žádný významný zisk,“ konstatoval NSS.

Celé znění rozsudku NSS 4 As 120/2021 – 75 z 19. listopadu 2021 naleznete ZDE.

 

Zdroj: ČTK, NSS
Foto: canva.com

Go to TOP