Sasko žádá úpravu čerstvé novely německého protiepidemického zákona

I v Německu řeší legislativní problémy spojené s koronavirovou epidemií. Novelizovaný německý zákon o potírání infekčních chorob nabývá účinnosti právě dnes, 24. listopadu a saský premiér Michael Kretschmer již vyzval k jeho další úpravě. Prohlásil, že spolkové země potřebují účinné nástroje pro boj s pandemií nemoci covid-19 i po 15. prosinci, kdy podle novely zákona přestanou platit regionální karanténní uzávěry.


„Je očividné, že zákon je třeba znovu rychle změnit. Země musí mít potřebné nástroje,“
řekl saský premiér Kretschmer o části pandemických opatřeních, která ze zákona skončí k 15. prosinci. „Pandemie ale 15. prosince neskončí. Virus značně sílí, ale my jako obyvatelé ztrácíme nervy a sílu,“ uvedl saský premiér s tím, že právě toto jsou důvody, proč nynější čtvrtá vlna pandemie postupuje v Německu tak rychle.

Sasko je koronavirem nejpostiženější německou spolkovou republikou. Od pondělí zde mohou do restaurací a nákupních středisek jen očkovaní a ti, kteří nemoc překonali. Neočkovaní nesmí bez pádného důvodu v noci vycházet a zcela uzavřena jsou pak volnočasová zařízení a kulturní instituce. Předpokládá se ale, že zemská vláda platnost opatření prodlouží. Přinejmenším pro část z nich je potřeba opora v protiepidemickém zákoně.

Novela protiepidemického zákona, kterou minulý čtvrtek schválil Spolkový sněm a která dne23. listopadu vyšla ve spolkovém věstníku, nahrazuje stávající nouzový režim. Ten se v Německu nazývá epidemickým stavem celostátního význam a umožňuje vládě jednat na úkor parlamentu. Nouzový režim nyní končí a od středy se země bude řídit protiepidemickým zákonem.

Tento zákon po úpravě ale neumožňuje vyhlašování rozsáhlých uzávěr, plošné uzavírání škol či zákaz nočního vycházení. Ve spolkových zemích, kde tato opatření nyní jsou, budou platit nejdéle do 15. prosince. Zákon rovněž nově zavedl povinnost prokázání se dokladem o očkování, uzdravení, nebo testování na pracovišti a ve veřejné dopravě. Platnost těchto omezení je stanovena do 19. března 2022 s možností jednoho prodloužení o nejvýše tři měsíce.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP