Polsko musí pracovat na nápravě svého soudnictví, uvedl ESLP

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) uvedl, že Polsko musí rychle jednat, aby vyřešilo problémy kolem Zemské soudcovské rady (KRS). Podle rozsudku ve věci Dolińska-Ficek a Ozimek vs. Polsko (podání 49868/19 a 57511/19), jenž ESLP zveřejnil dne 8. listopadu 2021, byla porušena práva uvedených dvou polských soudců, kteří se ucházeli o pracovní místo, ale nezískali doporučení od Zemské soudcovské rady. Rozsudek ESLP tak zpochybňuje nezávislost polského soudnictví.

 

Soudkyně Monika Dolińská-Ficeková a soudce Artur Ozimek si u soudu stěžovali poté, co jim v Polsku zamítli jejich žádosti o zaměstnání. Oba uvedli, že soudcovská rada i disciplinární komora a komora pro mimořádnou kontrolu a veřejné záležitosti Nejvyššího soudu, které projednávaly jejich odvolání, nebyly nezávislé a nestranné. Obě komory se totiž skládaly ze soudců, které doporučila právě KRS.

ESLP rozhodl, že Polsko musí každému soudci zaplatit odškodné ve výši 15 000 eur (cca 378 000 korun). Podle soudu je „ze strany polského státu vyžadována rychlá náprava v zájmu právního státu a nezávislosti soudnictví“. Soud rovněž uvedl, že komora pro mimořádnou kontrolu a veřejné záležitosti Nejvyššího soudu není „nezávislý a nestranný soud zřízený zákonem“.

„Evropský soud pro lidská práva vydal další rozsudek, ve kterém napadá Zemskou soudcovskou radu na základě bizarního principu, že existují státy s vyspělými demokraciemi, jako je Německo, které může mít extrémně politické způsoby výběru soudců, a státy jako Polsko, které potřebují opatrovnictví,“ reagoval na verdikt na Twitteru náměstek ministra spravedlnosti Sebastian Kaleta.

Verdikt ESLP, který ale není institucí EU, souvisí se širší pří o polskou justiční reformu, jejíž části podle názoru Evropské komise ohrožují nezávislost soudnictví v zemi. Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) tvrdí, že její soudní reformy jsou nutné, aby se systém zbavil zbytků komunismu.

Soudní dvůr Evropské unie na konci října udělil Polsku pokutu ve výši milion eur (cca 25,7 milionu korun) denně za to, že nepozastavilo činnost disciplinární komory Nejvyššího soudu trestající soudce. Nejvyšší soudní instance EU v červenci konstatovala, že disciplinární komora, která rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů, jejich trestním stíhání a případném uvalení vazby, není v souladu s právem Evropské unie. Polská vláda následně oznámila, že činnost orgánu ukončí. Evropská komise však v září konstatovala, že komora nadále pokračuje v projednávání dříve zahájených případů. Pokutu by země měla platit až do doby, kdy se zcela podřídí příkazu soudu a sporný orgán přestane fungovat.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP