Ministerstva posoudí změnu zákona, která míří na neočkované zaměstnance

Ministerstva zvažují úpravu zákonů tak, aby zaměstnanci neočkovaní proti covidu či bez testu nebo jiného dokladu o bezinfekčnosti nemohli na pracoviště. Podle končícího vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka by „italský systém“ zvýšil zájem o vakcinaci. Jan Hamáček po jednání štábu řekl, že možnost změny zákoníku práce posoudí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Změna by měla fungovat tak, že zaměstnanec bez dokladu by nemohl na pracoviště, překážka by byla na jeho straně.

 

„Povinnost předložit by přešla na zaměstnance včetně úhrady nákladů,“ uvedl Jan Hamáček. Připomněl, že od listopadu 2021 budou mít preventivní testy na covid-19 hrazeny ze zdravotního pojištění už jen děti a mladí do 18 let, dále lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru a ti, kdo se nemohou nechat naočkovat.

Vicepremiér Hamáček také potvrdil, že vláda znovu navrhne předpis, který má dát policistům a strážníkům obecné právo dodržování restrikcí kontrolovat a řešit porušení povinností jednotlivců, podnikatelů i právnických osob pokutou na místě. Návrh už jednou neprošel Senátem a sněmovna neměla dost hlasů k přehlasování veta. Jan Hamáček uvedl, že o zařazení předlohy na jednání vlády ho požádal premiér Andrej Babiš, a poznamenal, že se uvidí, jak bude na návrh reagovat nová Poslanecká sněmovna.

Vládní novela, podle níž by podnikatelům a společnostem hrozily až třímilionové sankce za porušování omezení vydaných podle krizového zákona, se sněmovně nepodařilo prosadit v první polovině tohoto roku. Vláda ji připravila koncem roku 2020 kvůli koronavirové krizi, protože jí zákonný podklad pro ukládání pokut podnikatelům a společnostem za porušování restrikcí vydaných na základě krizového zákona chyběl.

Senátoři zamítnutí novely zdůvodňovali tím, že je horní hranice pokuty neúměrně vysoká a vedla by k likvidaci právnických osob, které se potýkají s dopady restrikcí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP