Osvobození R. Tempela potvrdil odvolací soud, přihlédl k rozhodnutí ESLP

Vrchní soud v Praze dne 14. října 2021 pravomocně osvobodil Roberta Tempela viněného z dvojnásobné vraždy spáchané v roce 2001 na Sokolovsku. Odvolací senát potvrdil rozsudek plzeňského soudu z roku 2007 a zamítl odvolání státní zástupkyně. Odsuzující verdikty, které následně poslaly muže na doživotí do vězení, zrušil letos v červenci Ústavní soud. Tempel vinu roky odmítá.

 

Muž ale nadále zůstává ve vězení, kde strávil již zhruba 20 let. Po zrušení výkonu doživotního trestu letos v srpnu ho soudy nepropustily na svobodu proto, že si podle nich musí odpykat zbytek předchozího trestu za loupeže. Podle Tempelových advokátů je muž ve věznici nezákonně – trest byl podle nich již promlčen nebo vykonán. Obrátili se proto opět na Ústavní soud, který podle právního zástupce JUDr. Jakuba Kříže, Ph.D., rozhodne ve věci v úterý 19. října.

„Naše rozhodnutí bylo značně ovlivněno tím, že jsme museli přihlédnout k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva a následně Ústavního soudu,“ prohlásil předseda senátu JUDr. Robert Fremr. Podle těchto verdiktů pražský vrchní soud opakovaně pochybil, když zprošťující rozsudky Krajského soudu v Plzni rušil. Naopak se kladně vyslovil k postupu prvoinstančního soudu.

„Tím byla naše přezkumná možnost značně determinována,“ uvedl dále Robert Fremr. Odvolací senát podle něj nejprve zvažoval, že znovu vyslechne klíčového svědka, který tvrdil, že se Tempel vražd dopustil. Muž však v listopadu 2014 zemřel. Krajský soud, který dříve zhodnotil výpovědi obou mužů, již byli oba na místě a shodně tvrdili, že dvojici zabil ten druhý, nedokázal na základě důkazů jednoznačně Templovu vinu prokázat. Podle soudce Fremra pak bylo na místě, aby odvolací soud jeho hodnocení respektoval.

Jak Robert Tempel uvedl před soudem, mohl by již v této době požádat o podmíněné propuštění z vězení. Zopakoval také, že se cítí nevinen.

Nyní se Tempelovi právníci soustředí na to, aby dostali muže z vězení. Předpokládají, že Ústavní soud vyhoví jejich stížnosti. Poté se kvůli nezákonnému pobytu ve vězení obrátí na stát s nárokem na odškodnění. Podle jednoho z Tempelových právníků JUDr. Jaroslava Ortmana, CSc., budou požadovat náhradu nejen za to, že byl muž roky nelegálně za mřížemi, ale i proto, že vykonával doživotní trest, který má mnohem přísnější podmínky, velkou část trestu dokonce strávil na samotce.

Vrchní soud se případem zabýval již pošesté. Čtyřikrát zrušil verdikt Krajského soudu v Plzni, který muže pokaždé zprostil obžaloby. Robert Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co odvolací senát přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze. Muž se proti rozsudku bránil u Nejvyššího i Ústavního soudu, ale neuspěl.

V létě 2020 Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku konstatoval, že Česká republika porušila Tempelova práva a upřela mu právo na spravedlivý proces. Proces také podle evropského soudu nebyl dokončen v přiměřené lhůtě. Český Ústavní soud následně revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí a případ vrátil odvolacímu soudu.

Doživotí dostal Robert Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

 

Zdroj: ČTK
Foto: justice.cz

 

Go to TOP