Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o devíti návrzích zákonů

Na tento týden – na středu 28. a pátek 30. července – jsou naplánovány celkem tři mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci při nich budou jednat o devíti návrzích zákonů – hned ve středu by měli schvalovat novelu zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, a zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, či novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. V pátek by měli rozhodnout o sledovaném návrhu zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, resp. o dodatečném zvýšení důchodů v příštím roce. O konání každé ze svolaných mimořádných schůzí budou muset rozhodnout hlasováním.

 

Jako první by poslanci měli schvalovat novelu zákona č. 247/2014 Sb., která upraví další fungování dětských skupin. Podle původního návrhu se skupiny měly proměnit na jesle s přísnějšími pravidly. Část opozice vyjadřovala obavy, že by předloha vedla k likvidaci dětských skupin, které původně vznikaly v reakci na nedostatek míst v mateřských školách. Podle společného pozměňovacího návrhu pětice vládních i opozičních stran, o kterém sněmovna rozhodne, se ale skupiny na jesle nezmění a budou nadále i pro starší děti. Úprava předpokládá, že zařízení se budou muset jmenovat dětská skupina a že je budou moci navštěvovat děti od půl roku do zahájení školní docházky.

Další předlohou, kterou čeká schvalování, je novela zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, jež upravuje podmínky pro ošetřovatelské volno. U otcovské dovolené novela prodlužuje šestitýdenní období po narození dítěte, po které mohou čerství otcové dávku čerpat, o dobu hospitalizace novorozence. Poslanci ze šesti klubů v této předloze navrhují prodloužit otcovskou dovolenou z jednoho na dva týdny.

V případě ošetřovatelského volna novela zkracuje dobu, kterou musí člověk, jenž má být ošetřován, strávit v nemocnici. V současné době mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který byl hospitalizován alespoň týden , nově by to měly být čtyři dny. Podmínka hospitalizace by se navíc neuplatňovala v případě péče o lidi v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci.

Poté by poslanci měli schvalovat i novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, která mění odměny pěstounů i příspěvky na dítě pro klokánky a podobné azylové domy. Poslanci k ní předložili na dvě desítky úprav.

Na druhé středeční schůzi by měla sněmovna projednat novelu zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, která zpřísňuje vyplácení dávek v hmotné nouzi. Skupina poslanců SPD ji podala s cílem omezit zneužívání dávek a posílit kontrolní možnosti úřadu práce. Dávky by podle ní měli dostávat pouze lidé, kteří se dočasně ocitli bez vlastního přičinění v hmotné nouzi a snaží se z této situace aktivně dostat. Vláda ale vyjádřila pochyby o souladu předlohy s ústavním pořádkem a s mezinárodními smlouvami. Není vyloučeno, že sněmovna předlohu ještě upraví podle podaných pozměňovacích návrhů.

V pátek 30. července má jako první bod přijít na řadu vládní návrh zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, podle kterého by se od ledna dodatečně zvýšily důchody o 300 korun. K tomuto návrhu se nakonec sešly dvě desítky pozměňovacích návrhů. Měsíční penze by podle zákonných pravidel měly vzrůst od ledna 2022 podle dřívějšího vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Dipl.-Pol. Jany Maláčové, MSc., v průměru o 458 korun. Dalších 300 korun navíc by mělo podle předlohy putovat do zásluhové části důchodu. Navýšení by tak bylo trvalé a částka by každý další rok při valorizaci o určité procento rostla.

Ve zrychleném režimu by měli týž den poslanci projednat i poslanecký návrh zákona o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených mimořádnou událostí v areálu muničních skladů Vlachovice-Vrbětice na Zlínsku před sedmi lety. Zákon počítá s odškodněním zhruba 660 milionů korun, které by bylo rozděleno mezi Zlínský kraj, obce Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele.

Kromě toho by měli poslanci v pátek schválit ještě návrh zákona o lobbování a poslaneckou novelu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Předlohy, které Poslanecká sněmovna schválí, dostane k projednání Senát. Ten by se jimi měl zabývat ve druhé polovině srpna.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP