Skupina poslanců navrhla další změnu zákona o sociálních službách

Skupina poslanců navrhla další novelu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, upravující zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením, kteří využívají pobytové sociální služby. Částky by měly být podle novely stejné, jaké dostávají postižení lidé, kteří žijí doma. Stát by na těchto dotacích vydal podle odhadu předkladatelů o 3,4 miliardy korun ročně navíc. Naopak by ale díky tomu mohl podle nich snížit dotace na sociální služby.

 

Prakticky totožná předloha zákona o sociálních službách je v současné době ve sněmovně před druhým čtením. Sociální výbor její přijetí před měsícem doporučil. Vzhledem k blížícímu se konci volebního období ale není jisté, zda poslanci stihnou její projednávání dokončit.

Nynější novelu podala skupina poslanců ANO, ČSSD, SPD, KSČM a KDU-ČSL v čele s předsedkyní Sociálního výboru Mgr. Janou Pastuchovou se žádostí, aby ji sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Jana Pastuchová uvedla, že nové předložení návrhu souvisí také s tím, že sociální demokracie trvá u dřívější novely na pozměňovacím návrhu na zvýšení příspěvku dospělým lidem s nejlehčím postižením z 880 korun na 2 000 korun měsíčně. Úprava není podle Pastuchové koncepční a celková revize příspěvků na péči by se měla podle ní provést až v novém volebním období.

Navrhovaná změna by se týkala postižených lidí ve dvou nejvyšších stupních závislosti na pomoci druhých. U nich závisí výše příspěvku na rozdíl od obyvatel s lehčími postiženími na tom, zda žijí v zařízeních sociálních služeb, nebo doma. Cílem návrhu je podle předkladatelů odstranění prvků diskriminace.

Lidé mladší 18 let ve třetím stupni závislosti, kteří využívají pobytová zařízení, by dostávali podle novely 13 900 korun měsíčně, o 4 000 korun víc než teď. Při úplné závislosti, tedy čtvrtém stupni, by příspěvek vzrostl o 6 000 korun na 19 200 korun za měsíc. O stejné částky by se zvýšily i příspěvky na péči dospělým postiženým ve třetím a čtvrtém stupni v sociálních zařízeních, a to na 12 800 korun a 19 200 korun měsíčně.

Jak je uvedeno v předkladu novely, příspěvky na péči pobírá v současnosti přibližně 360 000 lidí, v sociálních zařízeních pobývá okolo 40 000 lidí ve dvou nejvyšších stupních závislosti na pomoci druhých. Díky zvýšení příspěvku na péči by mohly podle předkladatelů klesnout státní dotace poskytovatelům sociálních služeb a celá změna by nakonec mohla být i rozpočtově neutrální.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP