Podle SD EU rozhodnou o hypotékách v cizích měnách národní soudy

V pravomoci národních soudů členských zemí EU je rušení hypoték v cizích měnách, které obsahují neférovou klauzuli, uvedl dne 29. dubna 2021 ve svém rozsudku ve věci sp. zn. C-19/20 Soudní dvůr EU.

Připravil tak cestu k rozhodnutí polského nejvyššího soudu, který se bude v květnu zabývat případy tisíců Poláků, kteří si kvůli nízkým úrokům brali půjčky na bydlení ve švýcarských francích a po prudkém oslabení zlotého k franku jim splátky masivně narostly.

„Účinky zjištění soudu o existenci nepřiměřené klauzule ve smlouvě uzavřené mezi podnikatelem a spotřebitelem se řídí vnitrostátním právem a pokračování takové smlouvy by mělo být posouzeno … vnitrostátním soudem,“ uvedl Soudní dvůr EU. Dodal, že úkolem národních soudů také je informovat osoby s půjčkami v cizích měnách o dopadech případného zrušení hypotéčního úvěru.

Rozhodnutí přivítal zástupce šéfa polské banky mBank Marek Lusztyn. Podle zástupce ředitele polské bankovní asociace Tadeusze Bialka z verdiktu vyplývá, že smlouvy nebude možné rušit „bez přemýšlení, automaticky nebo na žádost zákazníka“. S výrokem soudu je ale spokojen i zakladatel organizace Život bez dluhů Kamil Chwiedosik, který pomáhá hypotéčním dlužníkům jednat s bankami. Ten jej označil za pozitivní pro klienty.

Půjčky v cizí měně si mezi lety 2000 až 2012 vzalo zhruba 700 000 polských domácností, které nalákaly nízké úroky a silný zlotý. Globální ekonomická krize v roce 2008 a uvolnění kurzu franku v roce 2015 ale způsobily, že se hodnota švýcarského franku proti polskému zlotému asi zdvojnásobila.

Soudní dvůr Evropské unie už dříve rozhodl ve prospěch manželského páru, který si před lety vzal hypotéku ve švýcarských francích a úvěr se pro ně později ukázal jako nevýhodný. To vzbudilo obavy u bank, které by mohly přijít až o miliardy eur. Podobný problém jako v Polsku vyvstal také v Maďarsku, Chorvatsku nebo Rumunsku, které ho ale vyřešily speciálními zákony.

Zdroj: ČTK;, SD EU
Foto: canva.com

 

Go to TOP