ČOV uspěl s odvoláním u Vrchního soudu a připravuje nové volby vedení

Vrchní soud v Praze označil za nezákonná obě předběžná opatření, kterými Městský soud v Praze v únoru zakázal Českému olympijskému výboru (ČOV) uspořádat volby nového vedení. Vyhověl tak odvolání ČOV, který se v nejbližších dnech chystá oznámit nový termín voleb, aby se mohly uskutečnit do konce května. Rozhodnutí Vrchního soudu je pravomocné.

Volby vedení ČOV napadli předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl a předseda Autoklubu ČR Jan Šťovíček. Nelíbilo se jim, že nemohli kandidovat do výkonného výboru. Ertl napadl platnost současných stanov, Šťovíček byl přesvědčen, že mu to i aktuální pravidla umožňují. Městský soud oběma návrhům vyhověl a několik dní před volbami naplánovanými na 26. února je zakázal pořádat.

„Odvolací soud nyní ve svých odůvodněních mimo jiné konstatuje, že prvoinstanční soud ve svých rozhodnutích o předběžných opatřeních zasáhl do ústavně zaručeného práva Českého olympijského výboru na spolkovou autonomii a odkazuje i na několik usnesení a rozsudků Nejvyššího soudu ČR, resp. nálezů Ústavního soudu České republiky,“ uvedl ČOV.

Volby nového vedení ČOV byly odloženy už potřetí. Na podzim se je nepodařilo uspořádat ani v jednom z plánovaných termín kvůli koronaviru a ani v únoru nemělo být volební plénum, ale jen tajné hlasování v pražském sídle ČOV. Takový formát je v plánu i nyní při čtvrtém volebním pokusu.

Zdroj: ČTK; ČOV
Foto: Pixabay

Go to TOP