České soudy řešily v uplynulých letech několik kauz spojených s terorismem

Bývalý pražský imám S. S. si za pomoc k teroristickému útoku a financování terorismu odpyká 14,5 roku ve vězení. Muž dnes uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou následně potvrdil pražský městský soud. České soudy řešily ve spojitosti s terorismem za posledních pět let několik mediálně známých kauz.

  • V únoru 2016 zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu J. S. Měl u sebe letenku do města Gaziantep u syrských hranic, odkud chtěl odjet do syrského Džarábulusu a tam se připojit k bojovníkům Islámského státu. Tureckým policistům se muž přiznal, ti ho poslali zpět do ČR. J. S. se nejdříve doznal i českým vyšetřovatelům. Prý počítal s tím, že půjde do války, bude bojovat za ideologii IS a zabíjet lidi. Muž, který má psychické problémy, později u soudu řekl, že do Sýrie nejel zabíjet, ale nechat se tam zabít. Krajský soud v Plzni mu v únoru 2017 za podporu a propagaci terorismu ve stadiu pokusu uložil tři a čtvrt roku nepodmíněně a ochranné ambulantní léčení. Odvolací Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na šest let, rozsudek v listopadu 2017 potvrdil Nejvyšší soud. Letos v únoru byl J. S. podmíněně propuštěn.
  • V září 2017 soud osvobodil pětici anarchistů, kteří čelili obžalobě z přípravy teroristického útoku na vlak. Podle obžaloby zakopali dvě zápalné směsi složené z benzinu, polystyrenu a rostlinného oleje v dubnu 2015 poblíž chuchelského železničního mostu, kde se měl útok odehrát. Pražský městský soud je zprostil obžaloby. Zproštění později pravomocně potvrdil pražský vrchní soud, když zamítl odvolání obžaloby. Jednání, které obžaloba vyhodnotila jako přípravu teroristického útoku, nebylo podle soudu trestným činem.
  • V říjnu 2018 byl Bulhar N. S. I. odsouzen na 40 měsíců ve vězení za to, že vyhrožoval teroristickými útoky Pákistánu. Trest včetně osmiletého vyhoštění z ČR mu pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Mladý muž se výhrůžkou domáhal toho, aby Pákistán propustil Češku Terezu Hlůškovou zadrženou kvůli pašování heroinu. Tu pákistánský soud poslal na osm let a osm měsíců do vězení.
  • V lednu 2019 se pražský městský soud začal zabývat případem D. K., obžalovaného z přípravy teroristického útoku v ČR a ze „založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.“ Před třemi lety chtěl na autobusovém nádraží v Prešově nechat vybuchnout tlakový hrnec naplněný kovovými částicemi. Později ale podle svých slov názory získané z videí IS přehodnotil, seznámil se blíže s islámskou vírou. Obžalobu z přípravy útoku v Praze, za kterou mu hrozil až patnáctiletý trest vězení, odmítl. Kriminalisté v roce 2017 nalezli v jeho pražském bytě chemikálie a návodná videa. V listopadu 2019 pražský městský soud muže potrestal za obecné ohrožení 6,5 lety vězení. Na neurčito ho také vyhostil z Česka. Odvolací senát mu zmírnil trest na pět let, L. K. se marně obrátil na Nejvyšší soud, nyní se ještě snaží verdikt zvrátit u Ústavního soudu.
  • V lednu 2019 poslal soud do vězení na čtyři roky seniora J. B., který čelil obžalobě z teroristického útoku a vyhrožování teroristickým trestným činem. Muž v roce 2017 pokácel dva stromy na železniční tratě a způsobil nehody vlaků, šířil také výhrůžné letáky, jimiž chtěl mimo jiné vzbudit zdání, že za tímto skutkem stáli džihádisté. Senior se ke skutkům přiznal, tvrdil ale, že nechtěl nikomu ublížit. Verdikt, jehož součástí je ambulantní psychiatrické léčení, potvrdil pražský vrchní soud a naposledy v prosinci 2019 i Nejvyšší soud. Loni v říjnu byl J. B. podmíněně propuštěn z vězení.
  • V září 2019 pražský vrchní soud zmírnil podmíněný trest vojákovi E. E., který čelil obžalobě z účasti v bojích na Ukrajině v roce 2015. Za službu v cizích ozbrojených silách ho potrestal dvouletou podmínkou s tříletým odkladem. Krajský soud v Pardubicích muži uložil tři roky podmíněně. Stejně jako v případě rozsudku krajského soudu mu odňal vojenskou hodnost. Voják byl původně obžalován z terorismu, s tím ale pardubický ani vrchní soud nesouhlasily. Nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman ale loni v lednu podal dovolání v neprospěch E. E., podobně postupoval i obžalovaný sám. Nejvyšší soud mu ale trest potvrdil.
  • Loni v únoru pražský městský soud potrestal někdejšího pražského imáma S. S. za účast na teroristické skupině a financování terorismu deseti lety vězení. Imám pomohl bratrovi a švagrové odjet do Sýrie a vstoupit do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Jeho bratru uložil jedenáctiletý trest, švagrová má jít do vězení na šest let (manželé jsou stíháni jako uprchlí, letos v březnu Nejvyšší soud odmítl mužovo dovolání). Odvolání poslali všichni tři obžalovaní i státní zástupce. Odvolací soud 21. května rozsudek potvrdil. Dne 20. dubna mu pražský soud zvýšil v dalším případě za pomoc k teroristickému útoku a financování terorismu trest na 14,5 roku. S. S. se k činům přiznal a uvedl, že jich nelituje, protože je považuje za správné.
  • Loni v září pražský městský soud potrestal 4,5 lety vězení za účast na organizované zločinecké skupině Bělorusa A. F., a to kvůli účasti v bojích na Ukrajině. Na čtyři roky ho také vyhostil z České republiky. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by se muž do bojů zapojil aktivně. Podle žalobce A. F. vycestoval opakovaně, a to od října 2014 do května 2016. Podle obžaloby se muž nechal vyzbrojit a podílel se na různých vojenských úkolech v řadách tzv. „Republikánské gardy Doněcké lidové republiky“. Bělorus uvedl, že se přímo do bojů nezapojil, zúčastnil se pomocných aktivit.
  • V prosinci 2020 poslal ústecký krajský soud na 15 let do vězení pětačtyřicetiletého Čecha, který se podle rozsudku zapojil v řadách separatistů do konfliktu na Ukrajině. Podle policie se od konce května 2014 aktivně zapojil do ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny na straně separatistické tzv. Doněcké lidové republiky. Muž byl odsouzen jako uprchlý, podle všeho s největší pravděpodobností stále pobývá na východě Ukrajiny. Pokud by byl v budoucnu dopaden a předán do Česka, může požádat o nové projednání případu. Soud ho v novém hlavním líčení nemůže potrestat přísněji než napoprvé.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP