Podle Europolu se organizovanému zločinu v pandemii nebývale daří

Pandemie covidu-19 může vytvořit ideální podmínky pro další rozšiřování působnosti zločineckých organizací, které již dnes ovlivňují život v zemích Evropské unie bezprecedentním způsobem. Ve své analýze vývoje závažné a organizované kriminality EU SOCTA 2021 to dne 12. dubna uvedla evropská policejní agentura Europol. Více než 70 procent zločineckých skupin je přitom podle ní aktivních nejméně ve čtyřech unijních zemích najednou.

 „Pandemie znovu potvrdila, že klíčovou vlastností zločineckých sítí je schopnost adaptovat se na změny prostředí a vydělat na nich. Problémy se stávají pro zločince příležitostí,“ uvádí v analýze Europolu. Již dříve varoval před tím, že se organizované skupiny snaží prodávat falešné covidové vakcíny či testy. Téměř 60 procent zločineckých struktur se podle analýzy zapojuje do korupčních praktik a další příležitost by tak pro ně mohl představovat bezprecedentní krizový balík peněz, který hodlá EU v příštích letech rozdělit mezi členské země.

Nejrozšířenější aktivitou organizovaných skupin nicméně podle analýzy zůstává produkce a prodej drog, do něhož se zapojuje téměř 40 procent z nich. Čtyři pětiny kriminálních gangů přitom využívají ke své činnosti legálně registrované firmy a další obchodní struktury.

Zločin se zároveň přesunul do online prostředí. Podle analýzy Europolu využívají zločinci při takřka každé kriminální aktivitě možností digitálních technologií. Naučili se vzájemně komunikovat na kódovaných platformách nebo nabízet ilegální zboží na sítích.

„Organizované zločinecké skupiny jsou profesionální a velmi přizpůsobivé, jak ukázala pandemie covidu-19. Musíme podporovat bezpečnostní složky, aby s nimi držely krok offline i online, aby sledovaly jejich digitální stopy,“ podotkla komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Zpráva SOCTA z roku 2021 jasně ukazuje, že organizovaný zločin je pro evropské společnosti skutečně nadnárodní hrozbou. Toto posouzení hrozeb závažné a organizované trestné činnosti EU vypracované Europolem tak představuje jeden z důležitých nástrojů pro potvrzení evropského policejního partnerství.

Zdroj: ČTK; Europol
Foto: europol.europa.eu

Go to TOP