Samosprávy chtějí přerušit projednání nepodaných přiznání majetku

Sdružení místních samospráv chce, aby Ministerstvo spravedlnosti ČR vydalo pokyn k přerušení přestupkových řízení s komunálními politiky, kteří do konce června neodevzdali oznámení o majetku.

Jeho zástupci to 8. července 2019 sdělili ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Chtějí počkat na to, až Ústavní soud rozhodne o návrhu senátorů na zrušení některých ustanovení zákona o střetu zájmů. ČTK o tom informoval předseda sdružení Stanislav Polčák.

Takzvané průběžné oznámení o majetku do 30. června 2019 neodevzdalo zhruba 4000 politiků. Velkou část z toho tvoří právě komunální politici. Polčák upozorňuje na to, že pokud Ústavní soud vyhoví návrhům senátorů, přestanou tito politici být veřejnými funkcionáři podle zákona o střetu zájmů, a povinnost podávat oznámení se na ně nebude vztahovat, a to se zpětnou platností.

Budou-li mezitím pokutováni v přestupkovém řízení, bude se tedy jednat o sankci na základě protiústavní normy. V takovém případě by pak měli nárok na náhradu škody včetně nákladů řízení,“ uvedl Polčák. Počkat na rozhodnutí soudu je podle něj hospodárné. Podotkl, že některé soudy řízení o žalobách proti rozhodnutí přestupkových orgánů přerušují právě kvůli řízení před ÚS.

„Dnešní jednání bylo konstruktivní a oceňuji vstřícný přístup paní ministryně, která velmi dobře chápe situaci a problémy komunálních politiků,“ dodal Polčák.

Podle senátorů část zákona o střetu zájmů narušuje právo na soukromí komunálních politiků a odrazuje lidi od kandidatury do obecních zastupitelstev. Senát proto loni navrhl, aby lidé neměli k majetkovým přiznáním komunálních politiků přístup anonymně, ale pouze na základě individuálních žádostí. Podle návrhu se komunální politici měli dozvědět, kdo informace o nich hledá. Sněmovna ale návrh na konci loňského května zamítla.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP