Neplatiči pokut za některé přestupky by mohli přijít o část sociálních dávek

Chudší lidé by mohli přijít o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí, pokud opakovaně nezaplatí pokuty za vybrané přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Předpokládá to upravená novela zákona, jímž se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, kterou sněmovna poslala do závěrečného schvalování. Pirátští poslanci prosazovali zamítnutí předlohy s odkazem na záporné stanovisko veřejného ochránce práv.

Občanští demokraté původně navrhovali, aby lidé po spáchání tří závažných přestupků o dávky v hmotné nouzi na čtvrt roku přišli. Srážky z dávek podpořil už dříve Sociální výbor.

Poslankyně Olga Richterová uvedla, že jí není jasný cíl navrhované změny. Vrácení předlohy výboru k novému projednání neprosadila. „Velmi se obávám, že úprava zvětší počet lidí, kteří jsou úplně na dně,“ míní další z poslanců Jan Čižinský. Novelu v debatě naopak podpořili vedle občanských demokratů také poslanci ANO a KSČM.

Úřady by podle návrhu výboru snížily dávky na úhradu nezaplacených pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Stejně by postupovaly v případě nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v případě zanedbávání péče o povinnou školní docházku žáka. O část dávek by přišli také lidé, kteří nezaplatili pokutu za porušení obecní vyhlášky, jež stanoví podmínky pro pořádání sportovních a kulturních akcí.

U záškoláctví by pro možnost strhávání pokut z dávek platil princip jednou a dost . U ostatních přestupků by byly postihy strhávány z dávek při třetím a dalším prohřešku. Obce by ale mohly požádat o srážku již při prvním nebo druhém přestupku, pokud by vyvstala obava, že postih jiným způsobem nevymohou a zároveň jde o pachatele s minimální snahou se napravit.

Úřady práce by po oznámení musely dávky snížit. Částky, které na nich lidem nevyplatily, by putovaly do rozpočtů příslušných obcí.

Zdroj: ČTK
Foto: psp.cz

Go to TOP