Vláda vyzvala k práci z domova, povinnost home office ale neuložila

Vláda vyzvala zaměstnavatelské svazy, aby společnosti dělaly maximum pro to, aby lidé co nejvíce využívali práci z domova, takzvaný home office. Povinnost ale neuložila. Motivací pro práci z domu pro zaměstnance bude i to, že se nebudou tím pádem muset účastnit plošného testování.

Vláda důrazně vyzvala zaměstnance k využívání home office naposledy minulý týden. Například v administrativních provozech by se podle kabinetu měly vyskytovat jen osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.

S účinností od 27. února 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění  covid-19 v roce 2020 (tzv. pandemický zákon). Spolu se změnami v zákoně o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb. a s dalšími usneseními a opatřeními vlády (včetně mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 3. 3. 2021) zasahuje do pracovněprávní a personální činnosti zaměstnavatelů. Vládní opatření proti pandemii v pracovněprávní oblasti komentuje speciálně pro AD odborník na pracovní právo JUDr. Ladislav Jouza.

Zdroj: redakce AD; ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP