Podle ministryně spravedlnosti vláda bude řešit odškodnění podnikatelů

Vláda nemá připravenou systémovou nabídku odškodnění za koronavirová opatření, bude o ní ale co nejdříve debatovat. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová. Dodala, že zatím nemá signál, že by žalob na náhradu škody bylo tolik. Reagovala tak na vyjádření prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy, který řekl, že bude dál bojovat za kompenzace a že právníci už připravují vzory žalob.

Vyjádření prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu se týkalo rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část usnesení, jimiž vláda omezila kvůli šíření nemoci covid-19 maloobchod a služby. Podle verdiktu nebyla opatření dostatečně odůvodněna. Tomáš Prouza míní, že Ministerstvo spravedlnosti muselo vědět, že postup vlády není v souladu s ústavou. Vláda by se podle něj měla omluvit a přijít s odškodněním. Podle jeho odhadu může vláda čelit až desítkám tisíc žalob.

Ministryně Benešová poukázala v této souvislosti na to, že rozsudky soudů ohledně vládních opatření jsou různorodé. „Teď je vláda v pondělí, tam to, pokud vím, není na pořadu schůze. Uvidíme potom,“ dodala na dotaz, kdy se vláda k problematice dostane.

Opoziční poslanec a člen ústavněprávního výboru Sněmovny Mgr. Dominik Feri v debatě vyjádřil přesvědčení, že žaloby mohou mít šanci na úspěch. „Buď se vláda vyrovná smírně s lidmi, kterým zavřela obchody, anebo se ti lidé budou soudit,“ podotkl.

Také emeritní soudce Ústavního soudu JUDr. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D. se domnívá, že vláda by měla být k vyjednávání a k náhradám škody vstřícná a postupovat konstruktivně. „Kdyby každý podnikatel podal žalobu, zhroutí se justice,“ poznamenal. Vláda by podle něj měla mít pro tuto problematiku jasnou koncepci a pokusit se ji vyřešit tak, aby bylo jasné, že pro tyto případy existuje na náhradu škody nárok a že se bude odškodňovat.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP