Debatu o návrhu zákona o hromadných žalobách poslanci nedokončili

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR nedokončila v pátek 29. ledna úvodní kolo debaty o vládním návrhu zákona o hromadném řízení, podle nějž by mohli spotřebitelé poškození nekalými praktikami obchodníků podávat hromadné žaloby.

 

Projednávaný vládní návrh zákona o hromadných řízeních má do českého práva zavést hromadné žaloby. Využívat by je bylo možné pouze ve spotřebitelských sporech. Umožnily by v jediném řízení uplatnit stejné nebo podobné nároky více lidem. Jejich zavedení by mělo výrazně ulehčit soudům, které jsou nyní zbytečně zatížené opakovaným projednáváním stejných otázek, a také zrychlit soudní řízení a ušetřit náklady účastníkům řízení.

Ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová k návrhu zákona uvedla, že spotřebitelé často na vymáhání svých práv rezignují, protože se jim nevyplatí. Předseda sněmovního Podvýboru pro ochranu spotřebitele Ing. Patrik Nacher řekl, že v této souvislosti se často hovoří o takzvané racionální apatii, kdy to poškození vzdají a do sporu nejdou. Zákon by jim nově umožnil, aby se spojili a vše vyřešili jednou žalobou.

Podle ministryně Benešové může zákon pomoci v boji proti takzvaným šmejdům, tedy obchodníkům používajícím nekalé praktiky. Jak Marie Benešová také uvedla, v Evropské unii má obdobnou úpravu víc než 20 členských států.

Zpravodaj k předloze Mgr. Dominik Feri se domnívá, že přijímat takto komplexní změnu v tomto čase není úplně šťastné, protože není jisté, zda se ji podaří přijmout do konce volebního období. Pro přerušení debaty se vyjádřila i někdejší ministryně spravedlnosti prof. JUDr. Helena Válková, CSc., která uvedla, že jde o velmi atypický institut a poslanci by se měli připravit na zásadní debatu.

 

Zdroj: ČTK
Foto:  Pixabay

 

Go to TOP