Britský NS dal ve sporu s pojišťovnami za pravdu pojištěným společnostem

Nejvyšší soud v Británii dal 15. ledna 2021 za pravdu tisícům právnickým osobám ve sporu s pojišťovnami. Ty nechtěly hradit ztráty, které pojištěným společnostem vznikly v důsledku uzávěry nařízené kvůli koronaviru. Proti sobě se tak postavili regulátor odvětví a největší pojišťovny, uvedla agentura Reuters. Menší podniky, od restaurací přes noční kluby a svatební agentury po salony krásy měly obavy z bankrotu, když pojišťovny jejich požadavky na proplacení ztrát odmítaly.

Pojišťovny Hiscox, RSA, QBE, Argenta, Arch a MS Amlin tvrdily, že mnoho pojistných smluv uzavřených pro případ přerušení podnikání nepokrývá tak rozsáhlé narušení podnikatelských aktivit, jaké se objevilo v březnu loňského roku. Britská vláda tehdy kvůli šíření nového koronaviru sáhla k plošné uzávěře. Uvedených šest pojišťoven patří k největším pojišťovacím ústavům na světě zaměřeným na krytí rizika v soukromé sféře.

Soudci ale uvedli, že když pozorně prošli doložky k pojistným smlouvám, tak zjistili, že pojišťovny měly v řadě případů plnit. Zmíněné doložky se zabývají situacemi, kdy je překážkou například nemoc či zamítnutí přístupu na pozemek firmy. Verdikt soudu tak znamená vítězství pro pojištěné firmy i pro regulátora odvětví, který se za ně postavil.

Úřad pro finanční etiku (FCA) oznámil, že začne s pojišťovnami jednat, aby se ujistil, že pojistné plnění co nejdříve vyplatí, když dal soud firmám za pravdu. Zkusí s nimi vyjednat i prozatímní platby. Právě FCA dal pojišťovny loni v červnu k soudu. Verdikt bude mít dopady zhruba na 37 000 pojištěných subjektů a 60 pojišťoven. Částka, která měla být vyplacena, se pohybuje v miliardách liber. Případu se v Británii dostalo značné pozornosti, protože podobných sporů přibývalo.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP