Švédská vláda získala díky zákonu větší pravomoci v boji s koronavirem

Švédský parlament schválil dne 8. ledna 2021 návrh zákona, který dočasně dává vládě větší pravomoci v boji proti epidemii nemoci covid-19. Na jeho základě bude moci kabinet například nařídit uzavření nákupních center a obchodů, zastavit veřejnou dopravu či pokutovat osoby, které poruší opatření týkající se společenského odstupu, informovala agentura Reuters.

Švédsko se dosud vyznačovalo liberálním přístupem k boji s koronavirem. Vláda se dlouho situaci snažila zvládnout bez plošných zákazů a příkazů, vydávala doporučení a spoléhala především na zodpovědnost občanů. V poslední době ale Švédsko opatření postupně zpřísňuje. Od listopadu například stanovuje limity pro setkávání lidí na veřejnosti.

Nový zákon nedovoluje vládě vyhlásit například zákaz vycházení či znemožnit lidem cestovat po vlasti. Bude ale moci zkrátit otvírací dobu obchodů, a pokud to bude nutné, zcela je uzavřít. Vláda také bude moci zastavit veřejnou dopravu či omezit počet lidí na veřejných místech, třeba v parcích, píše agentura Reuters. Podle švédské televize SVT by měl zákon platit ode dneška, 10. ledna, do konce září.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP