Pro vodáky i cyklisty platí dál nulová tolerance k alkoholu

Pro vodáky na vnitrostátních plavbách po řekách platí nulová tolerance alkoholu v krvi. Poslanci při opětovném schvalování po půl roce už neprosadili novelu, která by ji zrušila. Zrušena nebude ani pro cyklisty na cyklostezkách a místních silnicích.

Poslanecká novela o vnitrozemské plavbě měla stanovit, že vodáci budou moci plout s alkoholem v krvi po vybraných úsecích řek a vod. Pro vůdce malých plavidel měl platit zákonem stanovený limit 0,5 promile alkoholu v krvi. Odpovídá to dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

Senát by chtěl stejný limit zavést v souladu se svou dlouhodobou snahou pro cyklisty na cyklostezkách nebo silnicích třetí třídy. Připravil kvůli tomu i vlastní novelu. Ani ta neprošla.

Nulová tolerance alkoholu pro řidiče i cyklisty je kromě Česka v Evropě uplatňována na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Estonsku, na Ukrajině a v Rusku. Ve většině evropských zemí je povoleno řídit auto i kolo s jistým množstvím alkoholu v krvi. Povolené hodnoty se pohybují od 0,2 do 0,8 promile, většina zemí pak toleruje 0,5 promile.


Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP