Ve vedení větších německých společností budou muset být ženy

Po letech diskusí schválila v uplynulém týdnu německá vláda návrh zákona, podle kterého by ve vedení větších společností, s jejichž akciemi se obchoduje na veřejných trzích, měla být alespoň jedna žena. Informovaly o tom německé tiskové agentury. Opatření se netýká těch právnických osob, které nemají akcie na burze. Ty budu moci i nadále samy určovat, kdo je povede a jaké bude složení jejich správní rady.

 

Zákon se bude vztahovat na právnické osoby s akciemi na burze, které mají více než tři členy představenstva. Alespoň jedna žena bude muset být i v mnohem větších správních radách, uvedla agentura Reuters.

Toto opatření dlouho vyžadovala německá sociálně-demokratická strana (SPD), křesťanští demokraté (CDU) takový krok odmítali. Kancléřka Angela Dorothea Merkel ale dala opakovaně najevo frustraci z toho, že firmy jsou příliš pomalé v zavádění změn, jež by usnadnily jmenovat do vedoucích funkcí ženy.

„Tento zákon je milníkem pro více žen ve vedoucích pozicích,“ reagovala na schválení návrhu ministryně pro rodinu, seniory, mládež a sport Franziska Giffey.  „Už mnoho let sledujeme, že dobrovolně se mnoho změn nedělá a že pokrok je velmi pomalý,“ dodala.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP