Vláda žádá o další prodloužení nouzového stavu o 30 dnů

Vláda bude v Poslanecké sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 22. ledna.

Vláda bude v Poslanecké sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 22. ledna. Vicepremiér Jan Hamáček sdělil, že žádost určenou poslancům dnes schválil kabinet. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 23. prosince. O návrhu vlády bude Sněmovna jednat zřejmě v úterý 22. prosince.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že se zvyšují jak čísla nově nakažených, tak počty hospitalizovaných. Ministr připravil pro zákonodárce i rozklad, co by znamenalo pro jednotlivá opatření zrušení nouzového stavu, jak dříve avizoval. Uvedl, že pro čtvrtou a pátou úroveň epidemického systému PES je nutný zákaz nočního vycházení.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už tři žádosti. Koncem října souhlasila s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Naposled na návrh komunistů o 11 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc.

V Česku zemřelo od začátku epidemie už více než 10 000 lidí, kteří se prokazatelně nakazili novým typem koronaviru. Počet potvrzených případů nemoci covid-19 přesáhl 600 000 případů. Česko tak nadále zůstává ve čtvrtém stupni epidemické pohotovosti. V pátém stupni je pět krajů, ve třetím pouze Praha.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP