Potřebné děti v Novém Boru obdaruje Ježíšek i letos – díky zaměstnancům ČAK

V netradičním čase a v netradičním zastoupení přišel letos Ježíšek za potřebnými dětmi z Nového Boru, o nichž se zaměstnanci ČAK dozvěděli díky Farní charitě v České Lípě. Ve středu 9. prosince jim poslové z Komory předali dárky, na které mezi sebou vybrali peníze. Za ně pořídili notebooky s příslušenstvím, oblečení a obuv, hračky, hry, stavebnice a knížky, a ještě zbylo více než 12 000 korun v hotovosti na nákup dalších dárků a na malé drobnosti pro jejich obětavé rodiče.

 

Letošní počin zaměstnanců ČAK není první (a jistě ne ani poslední). Například v posledních dvou letech jsme se zapojili do projektu Radiožurnálu Ježíškova vnoučata a plnili přání osamělým babičkám a dědečkům. Předloni jsme se vypravili za seniory na jižní Moravu a nadělili ventilátory, které jim teď zpříjemňují parné letní dny, vloni putovaly vybrané peníze rovněž na projekt Ježíškových vnoučat.

Letos si ale na Ježíškova vnoučata zahrála svým předvánočním příspěvkem seniorům snad trochu vláda, a tak naše aktivita na Komoře zamířila jinam. K dětem rodičů-samoživitelů, kteří se ocitli kvůli pandemii covid-19 v situaci, v níž svým ratolestem nemohou dopřát vánoční dárky, protože mají co dělat, aby je vůbec uživili.

Spousta dětí se letos patrně dozví, že Ježíšek neexistuje, protože existuje koronavirus. Jak jsem na to přišla? Vyslechla jsem si příspěvek Radiožurnálu (čas 15:19:40) a v něm tip pro rodiče-samoživitele: Letos je ten pravý čas dětem prozradit, jak se to opravdu má s vánočními dárky…“ S tímto mottem a heslem: „Za záchranu aspoň jednoho Ježíška!“ oslovila své kolegyně a kolegy z Komory Andrea Kábelová, která za letošní sbírkou a pomocí stojí.

Ani ona sama asi nevěřila, že příspěvky umožní zakoupit notebook pro školáka Daniela z Nového Boru, o něhož se stará sám tatínek a který se nemůže bez potřebného vybavení účastnit distanční výuky, a že se peníze budou sypat do vánoční „šrajtofličky“ tak rychle, že zbude na i velkorysou pomoc dalším dětem.

Ježíškové-zaměstnanci ČAK tak zachránili Vánoce hned v několika rodinách, a to i díky spolupráci se sociální pracovnicí Farní charity v České Lípě, která vytipovala skutečně nejpotřebnější děti a rodiny. A pomohli jsme nakonec nejen finančně, ale i sbírkou ošacení, obuvi a hraček po našich již odrostlých vlastních dětech.

Při předávání všech dovezených dárků v prostorách klubovny Sociální ubytovny v Novém Boru „poslové z Komory“ informovali pracovníky charity i o systému bezplatné právní pomoci poskytované prostřednictvím ČAK, kterou by případně rodiny mohly využít.

Poslání adventní sbírky zaměstnanců ČAK bylo tedy i letos naplněno vrchovatě. Skutečně se nám podařilo v Novém Boru zachránit před „Koroušem“ hned několik Ježíšků, a to je pocit, který vážně stojí za to! Takže za redakci AD – díky vám všem, kteří jste se podíleli…

 

Redakce AD
Foto: Pixabay a archiv redakce

 

 

 

 

 

Go to TOP