Bývalý zmocněnec pro svobodu vyznání při EU chce obnovu této pozice

Evropská komise by měla obnovit pozici zmocněnce pro svobodu vyznání při EU. Na konferenci pořádané u příležitosti připomínky pronásledovaných pro víru v uplynulém týdnu v Praze to řekl slovenský politik Dr.h.c. Ing. Ján Figeľ, PhD. Ten byl prvním a zároveň dosud posledním takovým zmocněncem. Dodržování náboženských svobod je podle něj ukazatelem toho, jak se daná společnost staví k ostatním svobodám člověka.

 

Pozice zmocněnce pro svobodu vyznání při EU zanikla automaticky s loňským ukončením mandátu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ministr zahraničí Mgr. Tomáš Petříček, M. A., Ph.D., na konferenci v Praze uvedl, že probíhá proces, ve kterém by měl být vybrán Figeľův nástupce.

Ján Figeľ

„Jsem rád, že je Petr Jašek na svobodě. Sám jsem se angažoval ve prospěch devíti osob v zemi, kterou jsem neznal, a v situaci, která byla složitá a riskantní. Ale ve jménu Evropy a s důvěryhodností této komunity, jejíž součástí je i ČR a Slovensko, se podařilo v některých zemích víc, než jsem čekal,“ řekl Ján Figeľ. Jašek byl před několika lety v Súdánu odsouzen k dlouholetému vězení, strávil tam 14,5 měsíce, než se ho diplomatickou cestou podařilo dostat zpět do vlasti. Uváděl, že v zemi dokumentoval špatnou situaci tamních křesťanů.

„Musíme pamatovat na to, že i my jsme byli v nesvobodě, a hlavně, že většina lidí ve světě tuto svobodu nemá. Nejde jen o náboženskou svobodu, ale i o lidskou důstojnost, je to výraz respektování důstojnosti každého z nás,“ pokračoval Ján Figeľ a připomněl situaci v bývalém Československu před rokem 1989. Potlačované náboženské svobody jsou podle něj lakmusovým papírkem pro dodržování ostatních svobod. Až 79 procent světové populace podle něj žije v zemích, kde jsou velké překážky pro náboženskou svobodu. Trendy v porušování náboženských svobod se podle něj zhoršují a jsou na škále od nesnášenlivosti po genocidu.

Kromě zemí zmítaných islámským terorismem jde podle něj o náboženský nacionalismus, jako třeba v Indii nebo Barmě, případně o totalitární ideologie, jakou se vyznačuje Severní Korea a do velké míry i Čína v jejím vztahu třeba k Ujgurům. Potlačování náboženských svobod je ale podle něj problém i v některých evropských zemích. Sekularismus je v nich podle Figeľa chápaný ideologicky, jako náhrada za pluralitu.

Konferenci u příležitosti připomínky pronásledovaných pro víru pořádaly společně Česká biskupská konference s Ekumenickou radou církví, Federací židovských obcí a Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku. Generální sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš uvedl, že až 60 procent světové populace nemůže vyznávat svou víru svobodně. Až 100 000 lidí je podle pořadatelů konference ročně pro víru zavražděno.

 

Zdroj: ČTK
Foto:  Wikipedia a Jan Ainali/CC BY-SA 3.0/ https://bit.ly/3maAWVR (foto J. Fígeľa)

Go to TOP