Maďarský Ústavní soud přezkoumá zákon o transgenderových osobách

Soud v Miskolci požádal maďarský Ústavní soud o přezkoumání zákona, jenž zakazuje transgenderovým osobám změnit si v oficiálních dokladech jméno a pohlaví. S odvoláním na maďarskou nevládní organizace Háttér, která se zabývá ochranou práv LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob), o tom informovala agentura AP. Soud v Miskolci tak vyhověl signatářům petice, kteří tvrdí, že uvedený zákon porušuje ústavní právo na lidskou důstojnost a soukromý život. Na přezkoumání zákona má Ústavní soud 90 dní.

 

Mluvčí organizace Háttér Luca Duditsová na rozhodnutí soudu reagovala potěšeně, ale vyjádřila rovněž obavy, zda Ústavní soud rozhodne nezávisle. „V nedávné době jsme viděli řadu směrnic, které postihují komunitu LGBTQI,“ uvedla Lucaa Duditsová.

Autoři zákona, který maďarský Parlament schválil letos v květnu, tvrdí, že „biologické pohlaví“ člověka určují od narození chromozomy a nemůže být tudíž změněno. Proto je podle nich nezbytné aplikovat stejná pravidla v úředních dokladech. Kritici upozorňují, že zákon bude v důsledku znamenat větší diskriminaci transgenderových osob.

Podle lidskoprávních organizací vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána a její spojenec Křesťanskodemokratická lidová strana (KDNP) v posledních letech zintenzivnily svůj negativní postoj vůči LGBT komunitě. Zákon o transgenderových osobách je součástí širší snahy maďarské pravicové vlády potlačit to, co nazývá „genderovou ideologií“, a naopak ochránit statut země coby tradiční křesťanské společnosti.

Ministryně spravedlnosti Judit Vargová nedávno předložila návrh zákona, který umožňuje adopci dětí pouze sezdaným párům, což by v důsledku znemožnilo tuto možnost stejnopohlavním dvojicím. Navrhla také ústavní dodatek, jenž by změnil definici rodiny, kde se mimo jiné praví, že „matka je žena a otec je muž“. Dodatek dále konstatuje, že „chrání práva dětí na genderovou identitu, se kterou se narodily, a zajišťuje jejich výchovu založenou na národní sebeidentifikaci a křesťanské kultuře“.

Vicepremiér Zsolt Semjén nedávno prohlásil, že Maďarsko by do své Ústavy mělo v zájmu ochrany dětí začlenit zákaz „genderové propagandy“. V říjnu pak maďarská vláda odsoudila knihu moderních pohádek pro děti, kterou vydalo lesbické sdružení, jako „homosexuální propagandu“. Maďarsko povoluje civilní partnerství homosexuálů, sňatky mezi lidmi stejného pohlaví jsou v zemi zakázány.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP