Rozpočtový výbor podpořil poslanecký návrh na zmrazení platů politiků

Beze změny dnes, ve středu 4. listopadu, doporučil Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny PČR schválit poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu. Podle něj by platy ústavních činitelů zůstaly v příštím roce „zmrazeny“ na letošní úrovni. Do konce roku už ale Parlament zřejmě nestihne novelu schválit. Podle dřívějšího vyjádření předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka začne změna zákona platit pravděpodobně až k 1. březnu příštího roku.

 

Projednávaný návrh by měl ušetřit asi půl miliardy korun. Základní měsíční plat poslance a senátora by tak zůstal na letošní úrovni 90 800 korun, základní plat prezidenta by i nadále činil 302 700 korun hrubého a předsedy vlády 243 800 korun. Poslanci argumentují například tím, že vláda avizuje snížení daní z příjmů fyzických osob, takže čisté příjmy ústavních činitelů stejně vzrostou.

Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos. Vláda v návrhu rozpočtu uvádí, že s ohledem na poslanecké návrhy na zmrazení růstu platů ústavních činitelů nezapracovala do rozpočtu nárůst peněz na jejich platy. Peníze na ně jsou v rozpočtové rezervě, která je o jednu miliardu vyšší, než je její úroveň ze zákona. V případě potřeby by je vláda uvolnila.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP