NSS odmítl část volebních stížností kvůli vadám a lhůtě

Nejvyšší správní soud dne 26. října odmítl první „balík“ volebních stížností, které obdržel v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny

Nejvyšší správní soud dne 26. října odmítl první „balík“ volebních stížností, které obdržel v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny. Důvodem odmítnutí je buď to, že pisatelé nedodrželi lhůtu pro podání stížností, anebo to, že po výzvě soudu neodstranili vady návrhů, například nekonkretizovali, čeho se domáhají. Šlo o podněty, ve kterých pisatelé obecně poukazují na domnělou nezákonnost voleb nebo si stěžují na nerovný přístup médií k jednotlivým stranám a hnutím. Stručná usnesení NSS postupně zveřejňuje na úřední desce, k úterní 16. hodině jich bylo 16.

 

Lhůta pro zpochybnění voleb vypršela v pátek odpoledne, kdy NSS evidoval 210 stížností, téměř trojnásobek oproti roku 2017, kdy jich bylo 77.

Podstatná část letošních voličských podnětů je namířená proti České televizi a dalším médiím, která podle pisatelů neposkytovala stejný prostor všem kandidujícím subjektům, když do debat vybírala jen ty, které bodovaly v předvolebních průzkumech. V mnoha podáních pisatelé vyjadřují nesouhlas s částečnou změnou volebního systému po nálezu Ústavního soudu, kritizují možnost spojení stran do koalic, dále jim vadilo, že museli mít rouškou zakrytý obličej ve volební místnosti, nebo naopak to, že volební komise nežádala odkrytí obličeje, aby zkontrolovala totožnost voliče. Někteří pisatelé poukazují také na nesrovnalosti v započítávání preferenčních hlasů. Na soud se ale obrátili také Piráti a STAN. Domáhají se vyslovení neplatnosti zvolení tří poslanců.

O volebních stížnostech rozhoduje stálý sedmičlenný senát NSS do 20 dnů poté, kdy volební stížnost dorazila k soudu. Letos tak lhůta skončí 11. listopadu v případě návrhů, které dorazily na poslední chvíli. Ustavující zasedání Sněmovny v povolebním složení začne 8. listopadu.

Zdroj: ČTK; NSS
Foto: canva. com

Go to TOP