Prevence sexuálního násilí má podle vládní zmocněnkyně mezery

K prevenci sexuálního násilí mezi mladými mají přispět semináře pro starší školáky od 13 do 17 let. O bezplatný workshop projevilo zatím zájem na 150 základních a středních škol. Akce se kvůli koronavirové nákaze a dálkové výuce budou teď konat online. Workshopy jsou součástí většího programu proti domácímu a sexuálnímu násilí.

„V polovině září jsme oslovili školy. Reakce nás mile zaskočila. Přihlásilo se 150 škol. Poptávka z praxe je velká,“
uvedl šéf vládního odboru rovnosti žen a mužů Radan Šafařík.

Výzkumy ukazují, že sexuální násilí v životě zažívá každá desátá žena a každý třicátý muž.
„Polovina znásilnění se odehrává mezi partnery a v dalších dvou pětinách případů bývá pachatelem známý oběti,“ dodala ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.

Se semináři pro školáky začala organizace Konsent před čtyřmi lety a nyní na nich spolupracuje s Úřadem vlády v projektu, který začal letos na jaře a potrvá do konce roku 2023. Téměř čtyřletý program zahrnuje vedle workshopů pro školy také školení pro policii, výzkum o kybernásilí, práci s dětmi jako svědky násilných výpadů či terapii násilnických osob.
Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové zůstávají některá témata v Česku stále tabu. Týká se to i násilí v rodině a sexuálního násilí. „Argumentuje se tím, že máme jenom 600 či 700 případů znásilnění ročně. Musíme to nicméně vynásobit. Výzkumy ukazují, že latence je vysoká a je v ČR zhruba kolem 10 000 případů znásilnění, možná i víc,“ míní zmocněnkyně Válková. Znásilnění totiž ohlásí jen malá část obětí. Válková uvedla, že Česko má sice dobré právní předpisy, „postih je ale věc druhá a mezery máme v prevenci“.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay
Go to TOP